Kotleciki rybne

Przepis kulinarny
Kotleciki rybne Zobacz 5 zdjęć

Mnie kojarzą się z dzieciństwem. Chyba dzięki nim polubiłam ryby. Miłe, łagodne jedzonko, proste i tanie w wykonaniu. Można dodać swoje ulubione zioła, więcej lub mniej ziemniaków i polać takim sosem, jaki się lubi najbardziej. Dzięki obecności ziemniaków można je też traktować jako samodzielne danie. I, co chyba najważniejsze, da się je wykonać z każdej filetowanej białej ryby.

Składniki:

50 dag ugotowanej białej ryby (najlepiej mintaja lub dorsza),
1 jajo,
1 łyżeczka soku z cytryny,
60 dag ugotowanych ziemniaków,
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz,
4 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Ugotowane gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski.

Studzimy.

Ugotowaną rybę rozdrabniamy widelcem i wkładamy do miski z ziemniakami.

Dodajemy jajo, natkę, sok z cytryny, sól i pieprz.

Masę dokładnie wyrabiamy ręką, a jeśli jest zbyt kleista, dodajemy trochę bułki tartej.

Zwilżonymi dłońmi lepimy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju (po ok. 3 minuty z każdej strony).

Jak podawać?

Podajemy jako przystawkę lub danie główne z sałatą i frytkami lub ziemniakami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Kotleciki rybne: Podobne przepisy

Kotleciki rybne: wypróbuj również

Powiązane Tematy