Składniki:
- kalarepki (przepis na 3 os.),
- 20 dag pieczarek,
- 2 jajka,
- 3 łyżki koperku,
- sól, pieprz,
- pół kubka śmietany,
- czubata łyżka mąki,
- olej.
Jak przyrządzić?
Kalerepki umyć, obrać,włożyć do gotującej sie wody, gotować 15 min. Pieczarki umyc, pokroic w kostkę i smazyć ok. 15 min. Jedno jajko ugotowac na twardo, drugie zostawić surowe. Gdy pieczarki ostygną,połączyć z pokrojonym drbniutko jajkiem, koperkiem (jedną łyżkę odłożyć) i jajkiem surowym, sól i pieprz do smaku. Kalarepki wystudzić, odciąć "kapelusze", wydrążyć, pozostawiając ok. 1 cm ścianki. Wypełnić przygotowanym farszem. Pozostałe resztki kalarepki posiekać lub rozdrobnic widelcem. Wrzucić do garnka (woda na ok. 2 cm), dołożyć kalarepki z farszem, przykryć garnek i dusić znowu ok. 15 min. Śmietanę rozkucić z mąką, wlać do powstałego sosu, wsypać koperek. Gotowe!
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, nóż, łyżeczka do wydrążania.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, ale inne warianty również mile widziane.
Uwagi:
Danie bardzo sycące, pyszne tanie, i co ważne niskokaloryczne.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | rud@ |