Składniki:
- 4 jaja całe,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka wrzątku,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Jaja utrzeć z cukrem, dodawać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i na końcu wrzątek.Rozdzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.Na środku tortownicy (okrągłej). Zrobić plamę z 2 łyżek jasnego ciasta,a na jej środek taką samą plamę z ciemnego ciasta. Wykładac ciasto na przemian aż się skończy. Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach C.
Uwagi:
Składniki najłatwiej wymieszać mikserem. Po ostygnięciu można posypac cukrem pudrem i/lub kakao.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kama |