Składniki:
- 1-1,5 kg ziemniaków,
- 1 jajo,
- cebula,
- mąki, ile wejdzie,
- sól, pieprz, majeranek,
- olej do smażenia,
- ogórek zielony wąż,
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- mały ząbek czosnku,
- zioła: oregano, bazylia.
Jak przyrządzić?
1. Placki. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach; cebulę obrać i także zetrzeć na tarce. Odlać część soku ziemniaczanego. Dodać jajko, mąkę, zamieszać. Ciasto powinno być dość gęste. DOdać przyprawy: sól, pieprz, majeranek, itp. Smażyć placki na rozgrzanym oleju.
2. Mizeria. Ogórek umyć, obrać, poszatkować na cienkie plasterki. Czosnek pokroić drobno. plasterki ogórka posolić i odstawić na chwilę, żeby puściły sok. Połączyć z czosnkiem, jogurtem, zamieszać. Doprawić do smaku ziołami.
Potrzebne przybory:
Tarka.
Jak podawać?
Na ciepły placek nakładać gęstą mizerię. Naprawdę pyszne!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Małgoś B. |