Składniki:
- pierś kurczaka,
- marynata ziołowa,
- czosnek granulowany,
- zioła prowansalskie,
- czubrylla,
- oliwa z pestek winogron (lub z oliwek, ale im lżejsza tym lepsza),
- sos: pół szklanki śmietany 18%, 1/6 szklanki bulionu, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyż. soku z cytryny, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Marynata: 5 łyżeczek oliwy wlać do naczynia wsypać ok. 3 łyżeczek marynaty do mięsa, szczyptę czosnku, trochę ziół prowansalskich (wedle upodobania), łyżeczkę czubrylli,szczyptę soli. Piersi pokroić na dość duże kawałki i włożyć do marynaty najlepiej na całą noc lub conajmniej na 2 godz. Obsmażyć kurczaka aby uzyskał złocisty kolor (bez oliwy, jest już dość nasączony). W między czasie przygotowujemy sos. Śmietanę wymieszać z bulionem i trzymać na ogniu ok. minutę, dodać musztardę i sok z cytryny, przyprawić pieprzem do smaku.
Potrzebne przybory:
Patelnia.
Jak podawać?
Kurczaka wyłożyć na talerz polać sosem. Podawać z ziemiakami, posypać koperkiem.
Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | bloo |