Składniki:
- 1l mleka,
- 2 śmietany (2x 200g) 18%,
- 1 masło lub margaryna,
- 5 jajek,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 2 paczki herbatników,
- odrobina alkoholu: wódki lub rumu itp. (nie więcej niż kieliszek 30g),
- kilkanaście rodzynek,
- ewentualnie garść orzechów włoskich,
- 1 galaretka owocowa.
Jak przyrządzić?
1) Mleko zagotować, śmietany roztrzepać z jajkami i wlać do gotującego się na wolnym ogniu mleka. Gotować całość, mieszając od czasu do czasu do momentu aż zrobi się serek zbity w gródki. Serek przecedzić przez sitko i schłodzić.2) Masło zmiksowac z cukrem, po czym dodawać stopniowo wystudzony serek, sparzone rodzynki, kawałeczki orzechów i alkohol.3) Spód tortownicy wyłożyc herbatnikami skropionymi lekko kawą. Wyłożyć masę serową a wierzch zalac galaretka.Całość ląduje w lodówce.
Potrzebne przybory:
Mikser, tortownica(26cm), garnek, sitko.
Jak podawać?
Oczywiście na zimno :)
Uwagi:
Nigdy mnie nie zawiódł, zawsze wychodzi, polecam gdyż jest pyszny. Można przed zalaniem galaretki położyc na wierzch jakies owoce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | handi |