Składniki:
- 1litr mleka (najlepsze w woreczku),
- 1/2 litra śmietany kwaśnej, gęstej,
- 4-5 żołtka,
- 1/2 kostki masła,
- cukier puder (3/4 szklanki),
- cukier waniliowy,
- paczka wiorków kokosowych,
- 2-3 łyżek kakao,
- galaretka (smak dopasowany do owoców),
- owoce pod galaretke (polecam brzoskwinie, wisnie lub jagody),
- rodzynki lub czarne porzeczki ze sloiczka,
- biszkopty do wylożenie spodu.
Jak przyrządzić?
Mleko zagotować. Smietanę zmiksowac z żółtkami i dodać do gorącego mleka. Gotować na małym ogniu do całkowitego zwarzenia (masa oddziela sie od przezroczystego płynu). Po ostygnieciu odcedzic najlepiej przez gazę lekko odciskając (tak jak robi się ser). Uzyskaną masę serową zmiksować z cukrem pudem, masłem i cukrem waniliowym. Wymieszać z wiorkami kokosowymmi i podzielic masę na 2 części. Do jednej z nich dodac kakao i wymieszać. Do drugiej wsypać sparzone rodzynki, lecz ja polecam raczej dobrze odsaczone czarne porzeczki ze sloiczka. Dno lekko wymarowanej tortownicy pokrywamy nasączonymi (czym kto lubi)biszkoptami. Nastepnie wykładamy mase kakaową, na nia masę jasną, na to odsączone owoce i polewamy tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki. Najlepsze na drugi-trzeci dzień, jeśli dotrwa.
Uwagi:
Jeśli mleko nie chce sie zwarzyć dodajemy troche soku z cytryny.
Smietana najlepsza tzw. ukwaszona (kiedyś była w sklepach teraz nie widzę).
Osobiście biszkopty nasączam mocnym naparem z herbaty z dużą ilością soku cytrynowego, cukru i odrobinką spirytusu.
Uwaga na odcedzanie zwarzonej masy serowej, zbyt słabo odcedzona spowoduje, że sernika nie da się pokroić, bo będzie pływał. Natomiast zbyt mocno odcedzona będzie sucha i twarda. ZALECAM UMIAR.
CIASTO NIGDY SIE NIE PRZYPALI!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | MIODZIO |