Składniki:
- Karkówka (ilość według indywidualnych potrzeb i możliwości).
- Gotowa zalewa do potraw z grilla (pikantna lub łagodna w zależności od upodobania) - do kupienia w każdym supermarkecie.
- Natka pietruszki.Cebula
Jak przyrządzić?
Karkówkę podzielić na plastry około 1 cm grubości, dokładnie natrzeć zalewą, ułożyć w misce przekładając pietruszką i cebulą, zalać resztą zalewy (jedno opakowanie wystarcza na około 6 - 10 kotletów)Wstawić do lodówki na klilka godzin (4-5 w zupełności wystarcza)Kotlety kłaść na bardzo gorący grill (bez tacek, bezpośrednio na ruszcie)Wystarczy około 5 - 6 minut z każdej strony. Po zdjęciu z rusztu sprawdzić czy jest wypieczona, w razie potrzeby potrzymać 1-2 minuty dłużej.
Uwagi:
Ważne jest aby mięso kłaść na mocno rozgrzany ruszt i piec je nie zbyt długo. Mięso będzie naprawdę soczyste jeśli nie pozwolimy odparować wodzie ze środka kotletów, a można to uzyskać poprzez szybkie zapieczenie zewnętrznych stron kotleta. Ważne jest takrze aby mięso piekło się nad żarem a nie nad ogniem, każde pojawienie się ognia gasimy pryskając ze spryskiwacza wodą.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Mariusz |