Składniki:
Ciasto:
- 30 dkg maki krupczatki,
- 15 dkg margaryny,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany.
Ser:
- 1 1/2 kg sera tłustego,
- 40 dkg cukru pudru,
- 5 jajek,
- 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki krupczatki,
- sok z 1 cytryny,
- bakalie.
Jak przyrządzić?
Ciasto: mąkę z tłuszczem drobno posiekać, dodac resztę składników i dobrze wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i wsadzić do zamrażalnika na 3-4 godziny.
Ser: ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki, sok z cytryny i bakalie na końcu dać ser. Ubić pianę z białek i wlać do masy jajecznej. Delikatnie wszystko wymieszać.
Jedną część ciasta zetrzeć wprost na blachę, następnie dac masę serową i na to druga część ciasta i piec 1 godzinę w temp. około 180-200 stopni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | katherine |