Składniki:
- 250g makaronu świderki,
- 20dkg mięsa,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1 seler,
- 2 cebule,
- 1 pomidor lub łyżka przecieru pom,
- łyżka mąki,
- olej,
- kilka łyżek śmietany,
- ser żółty typu Gouda,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować z łyżką oleju. Mięso pokroić w kostkę obsypać mąką i obrumienić. Warzywa (z wyjątkiem pomidora)zetrzeć na tarce i dodać do mięsa i chwilę dusić razem, wlać ok2 szklanek wody, przyprawić i jeszcze razem podusić.Pod koniecduszenia dodać sparzony i drobno pokrojony pomidor lub konc. pomid. Doprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Następnie do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, polać mięsnym sosem i posypać tartym serem. Zapiekać ok 15-20min w temp. 180stopni. Gotowe danie posypać natką pietruszki.
Potrzebne przybory:
Patelnia, naczynie żaroodporne, garnek do got. makaronu.
Jak podawać?
Można jeść i na ciepło i na zimno.
Uwagi:
Należy użyć świerzych warzyw tzn. aby były jędrne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Bacha |