Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 20 dkg pieczarek,
- 4 jajka,
- kawałek żółtego sera startego na tarce,
- oliwa lub olej,
- sól, pieprz, papryka słodka, dowolne zioła,
- 3-4 łyżki śmietany.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować, przetrzeć przez „praskę" lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę drobno pokroić, usmażyć na łyżce oleju (lub oliwy), wymieszać z ziemniakami i śmietaną, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, łyżką zrobić 4 wgłebienia, wbić jajka, posypać przyprawami. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na pozostałym oleju, obłożyć potrawę, posypać startym serem, zapiec.
Jak podawać?
Np. z suróweczką z młodej kiszonej kapustki :) albo z ogórkiem małosolnym :)
Uwagi:
Prosta, tania, sycąca i baaardzo smaczna kolacyjka :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | bromba |