Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 duże cebule,
- ok. 30 do 50 dkg gotowanego lub pieczonego mięsa (np. pozostałości z obiadu) lub podsmażonego z przyprawami mięsa mielonego,
- 0,5 szkl. śmietany 18%,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- przyprawy: sól, pieprz,
- natka pietruszki,
- przeciśnięty przez praskę czosnek,
- majeranek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować, przecisnąc przez praskę lub maszynkę do mięsa. Oddzielić żółtka jajek od białek, ziemniaki wymieszać z żółtkami i ubitą na sztywno pianą z białek, masę doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, majerankiem. Drobno pokrojoną cebulkę podsmażyć razem ze zmielonym mięsem i śmietaną, doprawić, wymieszać. Formę do babki wysmarować tłuszczem i osypać bułką tartą, a następnie wyłożyć część masy ziemniaczanej, na to masę mięsną, którą przykryć resztą masy ziemniaczanej. Wyrównać powierzchnię i zapiec ok. 30 min.
Potrzebne przybory:
Forma do pieczenia babki (z kominkiem lub bez), praska do ziemniaków, czosnku, maszynka do mielenia mięsa.
Jak podawać?
Babkę wyjmujemy z formy, dzielimy na porcje, można zjadać np. z sosem chili lub czosnkowym :) i dowolną surówką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | bromba |