Sk艂adniki:
- 6 malych do srednich kabaczkow,
- olej do posmarowania folii,
- 125g twardego startego sera zoltego,
- 2 lyzki bulki tartej,
- 1 lyzka tymianku,
- 1 lyzka pietruszki,
- 1 cebula,
- 1 lyzka przybrazowionej bulki tartej.
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Nagrzac piekarnik do temp ok 180 stopni, kabaczki zawinac szczelnie w posmarowana olejem folie aluminiowa i zapiec przez 45 minut.2. Pokroic cebule na male kawalki i podsmazyc lekko.3. Kiedy kabaczki beda gotowe gotowe (powinny byc lekko miekkie) przekroic je wzdluz i wydrazyc srodek zostawiajac "lodeczki" ze skorki i polozyc je na kolejnym lekko naoliwionym kawalku folii aluminiowej.4. Posiekac srodki kabaczkow i w miseczce wymieszac z serem, lyzka bulki tartej, cebula, tymiankiem, pietruszka i ta mieszanke wyozyc do "lodeczek" ze skorki kabaczkow. Posypac je lyzka przybrazowionej bulki tartej i zapiekac w temp 180 stopni przez ok 15 minut.
Uwagi:
ja gdy nie mam tymianku dodaje szczypiorku, albo zostawiam tylko zpietruszke. Kazdy piekarnik jest rozny wiec zapiekanie kabaczkow zawinietych w folie moze zabrac od 30 min do godziny, trzeba sprawdzac.
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | Prunella |