Składniki:
Ciasto:
- 30 dkg mąki (ok. 2 szklanek),
- 2 dkg drożdży,
- 4 łyżki oliwy,
- woda,
- sól,
- pieprz.
Nadzienie:
- 50 dkg pieczarek,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- koncentrat pomidorowy,
- oregano,
- 10 dkg żółtego sera (startego).
Jak przyrządzić?
Do mąki dodać jak najdrobniej rozkruszone drozdze i zarabiac drewniana łyżką dodajac stopniowo wode i oliwe, az do uzyskania konsystencji ciasta drożdzowego; wsypać szczyptę soli i pieprzu. Dużą tortownice wysmarowac oliwa. Dno naczynia pokryc warstwa ciasta o grubosci ok. 1/2 cm, rozprowadzajac je drewniana łyzka zamoczoną w oliwie tak, aby niski kancik zachodzil na boki.
Pieczarki pokroic i podusic na oliwie i z cebula, ciasto wysmarowac koncentratem pomidorowym, posypac oregano, wylozyc tunczyka i wstawic pizze do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec.
Gdy pizaa sie upiecze, posypac serem i wstawic na chwilke, aby ser sie rozpuscil.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Renata |