Składniki:
- piersiątka z kurczaka,
- dużo pora,
- minimum cztery rodzaje sera zoltego,v- dwa serki topione,
- zioła (jakie kto lubi),
- olej do smażenia,
- sos sojowy,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Rozcinamy piersiątka z kurczaka na poł, sypiemy ziołami, solą, pieprzem, sosem sojowym i wrzucamy na niewielka ilość tłuszczu na patelnie. Obsmażamy, aby byly rumiane. W międzyczasie tak zwanym kroimy pory,serek topiony i ser zółty na plasterki. Obsmażone mięso wkładamy do naczynia zaroodpornego, a na patelnie ladują pory, dusimy je podlewajac woda az będą miekkie. Jak już pory będą gotowe to wykładmay je na piersiątka (tworzymy warstwę), na to wszystko układamy wartwami ser zółty i serek topiony. Całość ląduje w piekarniku na tak długo, aż serek się rozleje i zacznie delikatnie brązowieć.
Potrzebne przybory:
Patelnia, naczynko do zapiekania, deska do krojenia i uśmiech.
Jak podawać?
Najlepiej z grubo pokrojonymi ziemniakami usmażonymi na głębokim oleju (a' la frytki).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | bomba kaloryczna |
Autor | pantera |