Składniki:
- 1 kostkę margaryny,
- 4 żółtka,
- 2 łyżeczki amoniaku,
- 4 szklanki maki,
- szklanke cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 proszek do pieczenia,
- 1 białko do smarowania ciasteczek,
- cukier kryształ do posypania po wierzchu.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki dokładnie ugnieść w misce, po ugniecieniu ciasto rożdzielic na 4 kawałki, każdy z nich dokładnie rozwałkować na cienką warstwę i wycinać rózne kształty. Piec w temp. 200*C około 15-20 minut.
Potrzebne przybory:
Blachy do pieczenia, wałek do rozwałkowania ciasta.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 100 ciasteczek |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Ania |