Składniki:
- 30dag malin,
- 10dag porzeczek (obojętnie jakich),
- 10 łyżek cukru,
- spirytus.
Jak przyrządzić?
Maliny i porzeczki wsypć do butelki po dużym kubusiu (butelkę najpierw strannie umyć). Rozgnieść owoce z cukrem i zalać butelkę do 3/4 spirytusem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, po miesiącu zlać do butelek po wódce o pojemności 0,25 ml. Podawać schłodzoną do temperatury 15 stopni. Smacznego!
Jak podawać?
Mozna podawać tą nalewkę do ciasta czekladowego i do tortów, jedząc tort i popijając go nalewką tłuszcz szybciej się rozpuszcza i można zjeśc więcej.
Uwagi:
Pod żadnym pozorem nie otwierać butelki podczas procesu robienia nalewki.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | SIR HUBERT |