Składniki:
- 1 kalafior,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 60 dag mielonego mięsa,
- 1 jajko,
- 1-2 łyżki mąki,
- 2 cebule,
- 200 ml śmietany,
- pieprz, inne przyprawy (majeranek, papryka, rozmaryn, pieprz ziołowy), sól,
- 1 sucha bułka,
- 5 dag startego żółtego sera.
Jak przyrządzić?
Kalafior myjemy i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez około 10 minut, następnie wyjmujemy z wody (na sito, durszlak). Po lekkim wystygnięciu, dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy na drobną kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec podsmażania dodajemy bardzo drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę i po chwili zdejmujemy z ognia.
Mielone mięso dokładnie mieszamy z jajkami, namoczoną i wyciśniętą bułką, 1 łyżką maki, przyprawami oraz podsmażonymi warzywami. Przyprawiamy i solimy do smaku. Żaroodporne naczynko smarujemy olejem. Po środku formujemy "kupkę" mielonego mięsa i wtykamy w nie różyczki kalafiora. Nakładamy warstwę pozostałego mięsa (formujemy coś w rodzaju półkuli). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180-190 °C) na około 35 minut. Po upływie tego czasu, 100 ml śmietany mieszamy z mąką i polewamy tą mieszaniną naszą bombę. Pieczemy dalej - jeszcze przez około 15 minut. Resztę śmietany mieszamy z tartym serem i znów smarujemy naszą bombę - zapiekamy na rumiano w lekko podwyższonej temperaturze.
Jak podawać?
Podajemy np. z ziemniaczkami puree i białym wytrawnym winkiem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | bromba |