Sałatka owocowa
DAMIESA • dawno temuSałatka owocowa to istna bomba witaminowa. Szybko jednak zamienia się w bombę kaloryczną, jeśli podamy ją z górą bitej śmietany lub lodami. Jakie inne dodatki możemy wykorzystać, aby standardowa sałatka nabrała smaku, a jednocześnie pozostała zdrowa i nie doda nam kilku zbędnych centymetrów w biodrach? Oto kilka przepisów.
Sałatka owocowa z alkoholem
Można ją przygotować na bazie owoców cytrusowych. Wykorzystajmy więc pokrojone w małe cząstki grejpfruty i pomarańcze. Do tego warto dodać kilka suszonych śliwek, plasterki banana oraz rodzynki, migdały bądź bakalie. Całość mieszamy lekko skrapiamy koniakiem. Podajemy schłodzone.
Sałatka z jogurtem
W celu jej przyrządzenia przygotuj banany, ananasy, mango, kiwi oraz pomarańcze. Wszystkie owoce pokrój w małe kawałki i wymieszaj z rodzynkami. Całość zalej jogurtem naturalnym, a wierzch udekoruj wiórkami kokosowymi.
Sałatka z kiełkami słonecznika
Kiełki smakuje świetnie nie tylko w zestawieniu z warzywami. Sałatkę owocową z ich dodatkiem przygotujesz wykorzystując winogrona, gruszki, jabłka oraz brzoskwinie. Smaku dodadzą kiełki słonecznika. Możesz też dodać orzechy.
Którą z nich wybrałabyś jako deserową przekąskę?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze