Jak powstają chipsy?
DAMIESA • dawno temuChipsy to idealna przekąska na długie wieczory z filmem. Choć uznawane są za jedne z większych bomb kalorycznych, to pokusie ich pałaszowania trudno się oprzeć, a dbający o sylwetkę zawsze mogą sięgnąć po te w wersji odtłuszczonej. Ich proces powstawania opiera się na ich bardzo starannej selekcji i wysokiej precyzji wyrabiania.
Powinno się je robić ze świeżych, umytych ziemniaków. Po takim przygotowaniu trafiają one do wielkiej obieraczki, która usuwa z nich skórkę. W następnym etapie są sortowane, a te większe z nich zostają przekrojone na pół, mniejsze zaś lądują na “dolnym pokładzie”. Potem wszystkie razem zostają poddane kolejnemu myciu. Nastepnie zostają poddane procesowi krojenia na plastry i po raz kolejny są myte w zimnej wodzie. Kolejny etap to ich suszenie i umieszczenie w oleju o temperaturze 190 stopni na okres 3 minut i obsypanie solą. Po tych zabiegach poddawane są ostrej selekcji i te z nich, które posiadają wady są wyrzucane przez specjalną maszynę. Potem posypywane są przyprawami nadającymi im wyjątkowy aromat. Finalny proces to ważenie i odzielenie właściwych porcji do paczek. I gotowe!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze