Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka,
- sok z 1 cytryny,
- olej,
- 3 ząbki czosnku,
- łyzka przyprawy do zup w płynie,
- papryczka chili,
- czerwona i zielona papryka,
- cebula,
- 3 łyżki ketchupu,
- 1/3 szklanki bulionu drobiowego z kostki,
- ostra papryka,
- vegeta,
- pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić?
1. Chili drobno pokroić, czosnek posiekać, wymieszać 1/3 szklanki oleju, sok z cytryny, chili, przyprawę do zup, przyprawić ostrą papryką, pieprzem, solą i vegetą.2. Udka zalać marynatą i odstawić na 12 godzin.3. Mięsko osączyć z marynaty i piec na blasze przez 30 min., przekręcając na drugą stronę po 15 min.4. Papryke pokroić w połowie w kostkę, w połowie w paseczki, cebulę posiekać, bulion rozmieszać z ketchupem.5. Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę, dodać papryke, wlać 2 łyżki marynaty i bulion z ketchupem, zagotować i przyprawic.6. Udka polać sosem i podpiekac jeszcze jakieś 10 minut.
Uwagi:
Pychotka, ja podaję z ryżem.Smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Ania |