Składniki:
- 2 kostki rosołowe drobiowe,
- 1,5 szklanki mrożonego groszku,
- 2 żółtka,
- pół pęczka szczypiorku,
- szczypta bazylii,
- 200g makaronu typu rurki skośne,
- koperek,
- 2 łyżki parmezanu.
Jak przyrządzić?
Zagotować 1 litr wody i wrzucić kostki, do bulionu wrzucić groszek i gotować dopóki nie będzie miękki, w tym samym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić. w miseczce roztrzepać jajko z parmezanem i bazylią, powoli, na raty wlewać jajko do bulionu z groszkiem, caly czas ubijając i mieszając w garnku trzepaczka,gdy jajko sie zetnie i powstaną "żółte pozwijane w grudki niteczki" wyłączyć palnik, dodać ugotowany makaron, zamiszać. Podawać w małych miseczkach z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Potrzebne przybory:
Dwa garnki, ubijaczka do jajek, miseczka.
Jak podawać?
W miseczkach.
Uwagi:
Jajko należy wlewac powoli, cały czas ubijając, żeby był ładny efekt końcowy. Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | żarówka |