Składniki:
- 5-6 buraków,
- 1 litr kefiru naturalnego bez cukru,
- szczypiorek,
- 1 zielony ogorek,
- cukier,
- sol,
- sok z cytryny do smaku.
Jak przyrządzić?
Obieramy , kroimy w szesciany buraki i gotujemy je w malej ilosci osolonej wody.Dodajemy cukier, jesli lubimy lekko slodkawy posmak burakow.Studzimy buraki w wodzie, w ktorej sie gotowaly.Do pojemnego naczynia wlewamy litr kefiru i wystudzony wywar wraz z burakami.Można dodac pokrojony ogorek zielony i szczypior jeśli sie lubi.Dodajemy sok z cytryny wedle uznania.Wkladamy do lodowki na pare godzin.
Potrzebne przybory:
Standard.
Jak podawać?
W miseczkach wygodniej niz na talerzach. ;-)
Uwagi:
Dobre na wiosne i lato zamiast schabowego;-)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Ajwi |