Składniki:
- 1/2 kg żołądków drobiowych (z kurczaka),
- włoszczyzna - 1 pęczek,
- 1 cebula,
- kilka ziemniaków surowych,
- zacierka - 1 garsć,
- liśc laurowy,
- 1 peczek szczypiorku,
- 2,5 litry wody,
- sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Myjemy i czyscimy zołądki, kroimy w plastry, potem zalewamy woda i gotujemy około 40 minut- muszą trochą zmieknąc. Dodajemy włoszczyzne startą na tarce do jarzyn, liśc laurowy (jeden); pokrojona cebulę i starty na tarce (tej do placków ziemniaczanych) 1 duży ziemniak.Resztę ziemniaków kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru - sprawdzamy czy żoładki i ziemniaki sa miękie dodajemy garśc zacierki. Doprawiamy solą i spora iloscią mielonego pieprzu - zupa musi być ostra i zawiesista. Na talerzu posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Potrzebne przybory:
Garnek, nóż, tarka i dobre chęci.
Jak podawać?
Gorącą z ciemnym pieczywem.
Uwagi:
Bardzo dobre danie na zimowe powroty do domu, zwłaszcza dla zgłodniałych- najlepsza jest na 2 dzien po ugotowaniu, ale z regułu widać tylko dno w garku.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | ALINA |