Zupa cioci Aliny

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1/2 kg żołądków drobiowych (z kurczaka),
- włoszczyzna - 1 pęczek,
- 1 cebula,
- kilka ziemniaków surowych,
- zacierka - 1 garsć,
- liśc laurowy,
- 1 peczek szczypiorku,
- 2,5 litry wody,
- sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Myjemy i czyscimy zołądki, kroimy w plastry, potem zalewamy woda i gotujemy około 40 minut- muszą trochą zmieknąc. Dodajemy włoszczyzne startą na tarce do jarzyn, liśc laurowy (jeden); pokrojona cebulę i starty na tarce (tej do placków ziemniaczanych) 1 duży ziemniak.Resztę ziemniaków kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru - sprawdzamy czy żoładki i ziemniaki sa miękie dodajemy garśc zacierki. Doprawiamy solą i spora iloscią mielonego pieprzu - zupa musi być ostra i zawiesista. Na talerzu posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Potrzebne przybory:

Garnek, nóż, tarka i dobre chęci.

Jak podawać?

Gorącą z ciemnym pieczywem.

Uwagi:

Bardzo dobre danie na zimowe powroty do domu, zwłaszcza dla zgłodniałych- najlepsza jest na 2 dzien po ugotowaniu, ale z regułu widać tylko dno w garku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje5
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt8 zł
AutorALINA

Zupa cioci Aliny: Podobne przepisy

Zupa cioci Aliny: wypróbuj również

Powiązane Tematy