Składniki:
- 5 jajek,
- 300 ml mąki,
- 225-250 ml cukru,
- mała paczka cukru waniliowego,
- ćwierć kostki masła,
- 4-5 duże jabłka,
- trochę cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Jajka ubić w całości. Nadal ubijając wsypać powoli cukier, cukier waniliowy, aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie dodać mąke i wymieszać na wolniejszych obrotach miksera.
Wysmarować tortownicę odrobiną masła i obtoczyć mąką. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki. Masę wlać do tortownicy, i włożyć w nią ciasno kawałki jabłek. Wyjęte z lodówki masło zetrzeć na tarce nad tortownicą, posypać delikatnie cukrem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200st. C.) i czekać około 35 minut, ciasto posypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
Okrągła tortownica, mikser albo malakser.
Uwagi:
Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania ciasto, o dziwo rośnie bez proszku, czy drożdzy.Można je jeść na gorąco lub po ostygnięciu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Snake |