Jabłkowe ciasto ucznia - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 5 jajek,
- 300 ml mąki,
- 225-250 ml cukru,
- mała paczka cukru waniliowego,
- ćwierć kostki masła,
- 4-5 duże jabłka,
- trochę cukru pudru.

Jak przyrządzić?

Jajka ubić w całości. Nadal ubijając wsypać powoli cukier, cukier waniliowy, aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie dodać mąke i wymieszać na wolniejszych obrotach miksera.

Wysmarować tortownicę odrobiną masła i obtoczyć mąką. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki. Masę wlać do tortownicy, i włożyć w nią ciasno kawałki jabłek. Wyjęte z lodówki masło zetrzeć na tarce nad tortownicą, posypać delikatnie cukrem.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200st. C.) i czekać około 35 minut, ciasto posypać cukrem pudrem.

Potrzebne przybory:

Okrągła tortownica, mikser albo malakser.

Uwagi:

Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania ciasto, o dziwo rośnie bez proszku, czy drożdzy.Można je jeść na gorąco lub po ostygnięciu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje10
Przybliżony koszt10 zł
AutorSnake

Jabłkowe ciasto ucznia: Podobne przepisy

Jabłkowe ciasto ucznia: wypróbuj również

Powiązane Tematy