Kartoflak - szybkie danie

Przepis kulinarny

Składniki:

- ziemniaki (1 duży),
- cebula (1 duża),
- mąka,
- olej (masło),
- jajko,
- sól,
- pieprz do smaku,
- w wersji niewegetariańskiej wędlina dowolna np. "przegląd tygodnia".

Jak przyrządzić?

Cebulę pokroić na średnią kostkę, zeszklić na tłuszczu, ziemniak zetrzeć na drobnej tarce, dodać mąkę, jajo, zeszkloną cebulę ew. posiekaną wędlinę. Cobrze wymieszać do uzyskania konsystencji gęściejszej niż na placki, wyłożyć na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem (niedużo tłuszczu), przykryć, po chwili zredukować płomień, smażyć ok. 3-4 min do ścięcia wierzchu po czem placek przewrócić i smażyć pod przykryciem dalsze 3 min. do pełnej twardości.

Uwagi:

Podawać z ostrymi sosami, zamiast wędlin można dodać ser żółty w średnią kostkę.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
AutordużyMa

Kartoflak - szybkie danie: Podobne przepisy

Kartoflak - szybkie danie: wypróbuj również

Powiązane Tematy