Składniki:
- ziemniaki (1 duży),
- cebula (1 duża),
- mąka,
- olej (masło),
- jajko,
- sól,
- pieprz do smaku,
- w wersji niewegetariańskiej wędlina dowolna np. "przegląd tygodnia".
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić na średnią kostkę, zeszklić na tłuszczu, ziemniak zetrzeć na drobnej tarce, dodać mąkę, jajo, zeszkloną cebulę ew. posiekaną wędlinę. Cobrze wymieszać do uzyskania konsystencji gęściejszej niż na placki, wyłożyć na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem (niedużo tłuszczu), przykryć, po chwili zredukować płomień, smażyć ok. 3-4 min do ścięcia wierzchu po czem placek przewrócić i smażyć pod przykryciem dalsze 3 min. do pełnej twardości.
Uwagi:
Podawać z ostrymi sosami, zamiast wędlin można dodać ser żółty w średnią kostkę.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | dużyMa |