Składniki:
- konserwa (może być mielonka albo zwykła turystyczna),
- ziemniaki (ok. 1/2 kg),
- 1 średnia cebula,
- 1 lub 2 ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi),
- olej,
- sól,
- pieprz,
- inne przyprawy wg gustu.
Jak przyrządzić?
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (ok. 1 cm x 1 cm).2. Rozgrzewamy olej na jednej patelni (dość sporo) i wrzucamy ziemniaki. Solimy i smażymy mieszając w miarę często, aby się nie przypaliły.3. Gdy ziemniaczki się smażą, kroimy cebulkę drobno i wrzucamy na rozgrzany olej na drugiej patelni. Dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy, aż cebulka się zeszkli. kiedy to nastąpi dorzucamy całą konserwę z puszki na patelnię i rozdrabniamy. Smażymy ok. 10 minut. Przyprawiamy pieprzem i innymi przyprawami, wg gustu.4. Gdy ziemniaczki zaczynają być miękkie dorzucamy do nich zawartość drugiej patelni - cebulkę z konserwą. Mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze przez kilka minut, aż ziemniaczki będą już w sam raz do jedzenia.SMACZNEGO!
Potrzebne przybory:
2 patelnie i inne rzeczy, które na pewno znajdują się w kuchni.
Jak podawać?
Podawać gorącą, prosto z patelni.
Uwagi:
Potrawa jest bardzo syta i dość kaloryczna, ale naprawde pyszna.Myślę, że zamiast konserwy można użyc mięska mielonego przyprawionego wg gustu, ale ja zawsze robię z konserwą.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Ennie |