Rozmarynowy kurczak z warzywami
PAULINA KRECZMAŃSKA • dawno temuDzisiaj kolejna propozycja zaczerpnięta z Kulinarnych Inspiracji KAMIS.Rozmarynowy kurczak z warzywami. Idealna potrawa, gdy mamy przygotować obiad dla większej liczby osób, ponieważ wszystko podajemy w jednym naczyniu żaroodpornym. Złociste ziemniaczki, pieczony kurczak i kolorowe warzywa otoczone aromatem rozmarynu to doskonały pomysł, aby zaskoczyć bliskich oryginalnym smakiem.
Składniki:
- 8 podudzi kurczaka,
- 250 g małych cebulek,
- 250 g marchewki,
- 300 g fasoli szparagowej,
- 6 średnich ziemniaków,
- 1,5 łyżki cukru lub miodu,
- zestaw Kulinarne Inspiracje KAMIS.
Podudzia kurczaka umyj, włóż do miski i natrzyj solą. Ziemniaki pokrój wedle własnej fantazji, np. jak radzi KAMIS w kostkę 2–3 cm. Ja tym razem wybrałam kształt półksiężyca. Ważne, żeby kawałki były dosyć spore. Dodaj do nich łyżkę oleju i rozmaryn z Kulinarnych Inspiracji KAMIS. Wymieszaj bardzo dokładnie i na chwilę odstaw. Po przygotowaniu warzyw, wrzuć kurczaka na patelnię i obsmaż ze wszystkich stron, aż ładnie się zarumieni. Przełóż do miski i posyp papryką, ½ porcji czosnku i tymiankiem z Kulinarnych Inspiracji KAMIS.
Teraz na patelni rozpuść 1,5 łyżki miodu lub cukru i wyłóż warzywa. Smaż ok. 5 minut, mieszając.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. ok. 180°C. Warzywa ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Posyp je czosnkiem i oregano. Na warzywach ułóż na przemian kurczaka i ziemniaki. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 50–60 min. Podawaj w naczyniu żaroodpornym.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze