Mazurki i babki na wielkanocnym stole to nic nowego - zaskocz swoich gości czymś oryginalnym, na przykład muffinkami z kawałkami orzechów oraz czekoladą. Przygotowanie babeczek jest szybkie i łatwe, a ich ozdabianie to świetna zabawa, dlatego do pieczenia warto zaprosić najmłodszych domowników. Od kiedy w moim domu znalazł się świąteczny zestaw przypraw od marki KAMIS, po głowie chodziły mi aromatyczne muffinki z dodatkiem cukru przyprawionego prawdziwą wanilią oraz odrobiną kardamonu. CZYTAJ WIĘCEJ
Ziemniaki można przyrządzać na wiele różnych sposobów, od tych gotowanych polanych masełkiem, po klasyczne frytki z sosem czosnkowym. Przy okazji przygotowywania kurczaka ze śliwką owijanego boczkiem, KAMIS zainspirował mnie do wypróbowania ziemniaków pieczonych, jednak tym razem posypanych rozmarynem. Bardzo fajne połączenie, i ten charakterystyczny aromat… Super! CZYTAJ WIĘCEJ
Pikantna wołowina w winie to kolejna „kulinarna inspiracja KAMIS”. Mimo tych 2 godzin, które należy przeznaczyć na gotowanie, przepis jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu. Kompozycja czosnku, tymianku, czerwonej papryki, imbiru oraz płatków chili dodaje potrawie wyrazistego, lekko pikantnego smaku. Danie idealnie komponuje się z lampką czerwonego wytrawnego wina. CZYTAJ WIĘCEJ
Dzisiaj kolejna propozycja zaczerpnięta z Kulinarnych Inspiracji KAMIS. Rozmarynowy kurczak z warzywami. Idealna potrawa, gdy mamy przygotować obiad dla większej liczby osób, ponieważ wszystko podajemy w jednym naczyniu żaroodpornym. Złociste ziemniaczki, pieczony kurczak i kolorowe warzywa otoczone aromatem rozmarynu to doskonały pomysł, aby zaskoczyć bliskich oryginalnym smakiem. CZYTAJ WIĘCEJ
Kulinarnych Inspiracji ciąg dalszy. Tym razem na stole królowała polędwiczka z jabłkiem. Jabłka uwielbiam w każdej postaci. Surowe lub podane jako deser, pieczone, z kruszonką, bakaliami i lodami waniliowymi. Polędwiczki do tej pory tylko w sosie mojej mamy. Nigdy nie podawałam ich razem. Marka KAMIS zainspirowała mnie do takiego połączenia. Polędwiczka, jabłko i aromat szałwii. CZYTAJ WIĘCEJ
Na jesienno-zimowe dni proponuję coś prostego i sycącego. W związku z tym, że marka KAMIS zaprosiła mnie do promocji Kulinarnych Inspiracji, przygotowałam kurczaka ze śliwką owijanego boczkiem, stosując ich propozycję przypraw. Bardzo aromatyczna kompozycja ziół, papryki i czosnku idealnie współgra z soczystym mięsem i pachnącymi rozmarynem, złocistymi ziemniakami. CZYTAJ WIĘCEJ