Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym
PAULINA KRECZMAŃSKA • dawno temuKulinarnych Inspiracji ciąg dalszy. Tym razem na stole królowała polędwiczka z jabłkiem. Jabłka uwielbiam w każdej postaci. Surowe lub podane jako deser, pieczone, z kruszonką, bakaliami i lodami waniliowymi. Polędwiczki do tej pory tylko w sosie mojej mamy. Nigdy nie podawałam ich razem. Marka KAMIS zainspirowała mnie do takiego połączenia. Polędwiczka, jabłko i aromat szałwii.
Składniki:
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 polędwiczka wieprzowa,
- 1 łyżka oleju,
- 1 czerwona cebula,
- 100 g pieczarek,
- 1 jabłko,
- 150 ml soku jabłkowego lub wytrawnego białego wina,
- 200 ml śmietanki 36%,
- sól, pieprz,
- zestaw przypraw Kulinarne Inspiracje KAMIS.
Do miski wsyp 2 łyżki mąki i dodaj przyprawy: słodką paprykę z Kulinarnych Inspiracji KAMIS, sól i pieprz. Polędwiczkę pokrój w plastry na skos, delikatnie rozbij i obtocz w przygotowanej mieszance mąki i przypraw.
Na patelni rozgrzej olej, połóż obtoczone w mące mięso i obsmaż z każdej strony. Po 2–3 minutach zdejmij z patelni i odłóż na talerz. Czerwoną cebulę pokrój w grube krążki, pieczarki – w plasterki. Z jabłka usuń gniazdo nasienne, pokrój w ósemki. Wrzuć wszystko na patelnię i smaż ok. 3–4 minuty.
Dodaj wino lub sok jabłkowy i przyprawy z Kulinarnych Inspiracji KAMIS: czosnek, szałwię, tymianek i rozmaryn. Wlej śmietankę i całość wymieszaj. Na koniec wrzuć na patelnię mięso. Duś przez ok. 10 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Mogą to być gotowane ziemniaki i surówka, jak proponuje KAMIS, ale równie dobrze mogą sprawdzić się np. smażone talarki z ziemniaków.
Powodzenia w przygotowaniu i smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze