Prawdziwie waniliowe wielkanocne babeczki z orzechami i czekoladą
PAULINA KRECZMAŃSKA • dawno temuMazurki i babki na wielkanocnym stole to nic nowego — zaskocz swoich gości czymś oryginalnym, na przykład muffinkami z kawałkami orzechów oraz czekoladą. Przygotowanie babeczek jest szybkie i łatwe, a ich ozdabianie to świetna zabawa, dlatego do pieczenia warto zaprosić najmłodszych domowników. Od kiedy w moim domu znalazł się świąteczny zestaw przypraw od marki KAMIS, po głowie chodziły mi aromatyczne muffinki z dodatkiem cukru przyprawionego prawdziwą wanilią oraz odrobiną kardamonu.
Składniki na 12 typowych muffinków:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki masła (roztopionego i ostudzonego),
- szczypta soli,
- cukier z nutką kardamonu i prawdziwą wanilią KAMIS,
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego,
- 0,5 tabliczki mlecznej czekolady,
- szklanka pokruszonych orzechów (laskowych, włoskich, nerkowca),
- 0,5 tabliczki białej czekolady.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Wsyp do miski suche składniki i wymieszaj: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu KAMIS. Roztop masło w rondelku i po ostudzeniu wlej je do drugiej miski. Dodaj do masła jogurt naturalny oraz jajko. Mokre składniki bardzo dokładnie wymieszaj — pomocny będzie mikser. Następnie połącz mokre i suche składniki, wsyp orzechy i posiekaną czekoladę.
Wymieszaj wszystko, ale trochę „niedbale”, by składniki mogły połączyć się luźno.
Wyłóżformę do muffinków papierowymi papilotkami, następnie wypełnij je masą do nie więcej niż ¾ ich wysokości.
Wstaw formę do piekarnika i piecz babeczki przez ok. 20–25 min.
Po upieczeniu i ostudzeniu ozdób muffinki za pomocą bitej śmietany, kremów, kolorowych pisaków lub owoców.
Ja tym razem do pokrycia połowy babeczek użyłam serka mascarpone z dodatkiem cukru pudru. Drugą połowę oblałam polewą o smaku krówki. Wierzch muffinków ozdobiłam startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi, czekoladowymi jajeczkami lub orzechami. Postanowiłam również dodać ozdoby do deserów: lukrowe kwiatki, perłowy cukier, perły i kulki.
Możliwości dekoracji babeczek są nieskończone. Możesz stworzyć wiele niepowtarzalnych muffinków, mając do dyspozycji zaledwie kilka dodatków.
Pieczenie może być świetną zabawą!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze