Pikantna wołowina w winie
PAULINA KRECZMAŃSKA • dawno temuPikantna wołowina w winie to kolejna „kulinarna inspiracja KAMIS”. Mimo tych 2 godzin, które należy przeznaczyć na gotowanie, przepis jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu. Kompozycja czosnku, tymianku, czerwonej papryki, imbiru oraz płatków chili dodaje potrawie wyrazistego, lekko pikantnego smaku. Danie idealnie komponuje się z lampką czerwonego wytrawnego wina.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego bez kości,
- 100 g tłustego boczku,
- ½ litra bulionu wołowego,
- ¼ litra czerwonego wina,
- 2 marchewki,
- 2 papryki czerwone,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka mąki,
- zestaw Kulinarne Inspiracje Kamis.
Mięso wołowe i boczek pokrój w kostkę. Możesz przygotować od razu warzywa: marchewkę pokrój w plasterki, cebulę w krążki albo piórka, a paprykę w cienkie paseczki. Mięso i boczek podsmaż na oleju. Następnie przełóż do garnka, a na patelnię wrzuć cebulę. Zarumienioną dorzuć do mięsa. Do garnka wlej bulion wołowy i wino. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
Na pół godziny przez końcem gotowania wrzuć do garnka marchewkę oraz czosnek i paprykę z zestawuKulinarnych Inspiracji KAMIS.
Na 10 minut przed końcem gotowania wrzuć do garnka pokrojoną paprykę oraz imbir i tymianek z zestawu Kulinarnych Inspiracji KAMIS, a także mąkę wymieszaną z ¼ szklanki wody. Na koniec posyp mięso i warzywa płatkami chili. Gotowe :)
Tak przygotowaną pikantną wołowinę w winie z warzywami podawaj z ryżem. Ja tym razem wybrałam biały ryż, ale równie dobrze sprawdziłby się o wiele zdrowszy ryż brązowy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze