Zupa chińska
KAROLINA • dawno temuUwielbiasz kulinarne poszukiwania? To nie tylko świetna zabawa, lecz także okazja do znalezienia idealnego smaku, którym będziemy mogli podzielić się z najbliższymi. Z tego względu poznawanie tradycji kulinarnych nawet najbardziej odległych zakątków świata może przynieść nam wiele korzyści. Nowe produkty czy niespotykane dotychczas właściwości składników doskonale nam znanych to elementy, które z łatwością wykorzystamy, puszczając wodze fantazji i tworząc autorskie przepisy. Zwykle w odniesieniu do kuchni zagranicznych zwraca się szczególną uwagę na dania główne. Włoska pizza czy spaghetti to tylko nieliczne przykłady potraw, które znalazły stałe miejsce w diecie naszych rodaków. Jednak równie inspirujące mogą być często niedoceniane zupy. Ogromne ich bogactwo sprawia, że nawet najbardziej wymagający smakosz znajdzie wśród nich propozycję najlepszą dla siebie. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się o nich znacznie więcej. Poznasz także przepis na wyśmienitą zupę chińską z pierożkami.
Zupy świata
Zupy mogą przybierać bardzo różną postać, jednak najbardziej charakterystyczną ich cechą jest to, że mają konsystencję płynną, ewentualnie półpłynną. Nie istnieją w zasadzie żadne ograniczenia związane ze składnikami używanymi do ich gotowania. Bardzo często ich smak opiera się na bulionie z mięsa wieprzowego, drobiu, lecz również dziczyzny bądź wołowiny. Głównym czynnikiem decydującym o tym, jaki jest to rodzaj bulionu są naturalne warunki umożliwiające niegdyś dostarczanie produktów mieszkańcom danych terenów. Wskazać trzeba jednak również na potrawy tego typu bazujące na bulionie warzywnym bądź zupełnie pozbawione tego elementu. Dość wspomnieć tutaj tak oczywiste przykłady jak zupy mleczne bądź zupy owocowe. I o ile znajomość kuchni europejskiej i jej zup jest na dość wysokim poziomie, to jednak zupy azjatyckienadal stanowią dla nas prawdziwą tajemnicę. Nie należy jednak obawiać się, że zupy chińskiemogą być dla nas zbyt egzotyczne. Niektóreprzepisy chińskiej kuchni są dla nas zaskakujące, jednak inne na pewno przypadną nam do gustu. Jednym z nich jest przepis nachińską zupę z pierogami chińskimi. Nie przegap okazji i już teraz zobacz, jak ją przygotować.
Przepis na zupę chińską
Do przygotowania wyśmienitej zupy chińskiej z pierożkami będziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 porcja rosołowa,
- 1 plasterek imbiru,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 cebule dymki,
- sól,
- 1 łyżeczka wina ryżowego,
- 1 szklanka mąki,
- 1 jajko,
- biały pieprz,
- 25 dag mięsa wieprzowego mielonego.
Sposób przygotowania:
Na bazie porcji rosołowej gotujemy rosół. Mięso wieprzowe dokładnie mielimy, dodając do niego 2 posiekane dymki. Kolejnym krokiem jest doprawienie go sosem sojowym oraz białym pieprzem. Z mąki i jajka wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około ½ cm i wycinamy kwadraciki. Następnie na ich środku kładziemy mięso i zwijamy krawędzie, tworząc charakterystyczne kieszonki. Ugotowany bulion doprawiamy sosem sojowym, dodajemy 1 posiekaną dymkę i czosnek. Całość gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodajemy do zupy świeży imbir. Kolejnym krokiem jest ugotowanie w rosole pierożków. Powinny one stać się miękkie po około 4 minutach.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze