Letnie grillowanie
DAMIESA • dawno temuSezon letni to idealny czas, by zrekompensować sobie wiele miesięcy jadania w czterech ścianach i zaserwować sobie wielką kulinarną ucztę na świeżym powietrzu. Takie rozwiązanie jednak często wiąże się tym, że przygotowane posiłki raczej nie należą do tych o niskiej zawartości kalorii. Czy są zatem dania z grilla, które można na tę okazję wykorzystać, nie przejmując się ich zgubnym wpływem na sylwetkę? Oczywiście, że tak! A oto przykłady.
Kolby kukurydzy z grilla
Przygotowanie tej potrawy z grilla nie wymaga wielu zabiegów kulinarnych. Wystarczy usunąć z kolb liście i włókna, dokładnie je opłukać, a następnie nasmarować masłem z dodatkiem ziół. Świetnie nadadzą się tutaj tymianek, oregano, zioła prowansalskie czy koperek. Na ich bazie można przyrządzić wcześniej masełko, którym można natrzeć kolby tuż przed położeniem ich na ruszt. Wystarczy połączyć je z przetartym przez praską czosnkiem oraz doprawić pieprzem. Ciekawego smaku daje kolbom wcześniejsze natarcie ich sokiem z limonki ze szczyptą pieprzu cayenne. Czas pieczenia kukurydzy uzależniony jest od jej stopnia dojrzałości. Zazwyczaj trwa to około 10–15 minut. Chcąc uniknąć nadmiernego „osmolenia” tej przekąski, w czasie pieczenia można pozostawić kukurydzę w liściach lub przyrządzić ją w folii spożywczej.
Jak zrobić warzywne szaszłyki?
Taka propozycja to nie tylko świetne rozwiązanie dla wegetarian, ale również pomysł na to, jak nieco ograniczyć kaloryczność dań z grilla. Składniki, które idealnie nadadzą się do przygotowania warzywnych szaszłyków to: 10 pomidorków koktajlowych, 2 papryki (mogą być w różnych kolorach), 1 cukinia, 3 ziemniaki, 1 cebula szalotka oraz koperek lub przyprawa oregano. Wymienione produkty należy pokroić w małe kawałki i ponadziewać na drewniane patyczki do szaszłyków. Dodatkowo, aby sprawić, by szybciej zaczęły piec się na grillu i jednocześnie umożliwić im lepszą przyczepność wybranych przypraw, warto je wcześniej posmarować oliwą z oliwek. Tak przyrządzone warzywne szaszłyki piecze się na ruszcie aż do momentu, kiedy warzywa zmiękną i ładnie się zarumienią, a ich skórka stanie się lekko pomarszczona. W wersji z mięsem można dodać kawałki piersi z indyka, które są zdecydowanie mniej kaloryczne niż kiełbaski czy wieprzowina. Takie szybkie dania idealnie sprawdzają się, gdy ma się ograniczony czas na przygotowanie posiłków.
Faszerowane bakłażany z grilla
Nie ma wątpliwości, że takim grillowym rarytasem można naprawdę najeść się do syta, eliminując tym samym chęć na podjadanie takich tłustych przysmaków, jak kaszanki, kiełbaski czy boczek. Dojrzałe cukinie należy przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć z nich miąższ. Do środka zaś wkłada się mieszankę mięsa z warzywami. Mogą to być drobno pokrojone kawałki kurczaka lub wcześniej podsmażone mięso mielone, połączone z marchewką i zielonym groszkiem, cebulką, czerwoną fasolką, kukurydzą, ryżem oraz serem żółtym. Można także dodać wydrążony wcześniej miąższ z cukinii i całość dokładnie wymieszać. Na koniec uzyskaną w ten sposób mieszankę należy zagęścić sosem meksykańskim lub po prostu koncentratem pomidorowym. Taką bogatą w wartości odżywcze kompozycję produktów doprawia się bazylią lub kolendrą, napełnia zielone łódeczki i gotowe! Przygotowanie dania z cukinią nie jest więc zbyt pracochłonne. Czas pieczenia na grillu to około 20 minut. Ser w tym czasie powinien całkowicie się roztopić i złączyć składniki farszu, a faszerowana cukinia powinna stać się miękka. Podobnie można przygotować pieczone pomidory.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze