Składniki:
2-3 średniej wielkości cukinie, oliwa z oliwek, oregano, sól, pieprz, bazylia, papryka, jogurt naturalny, czosnek.
Jak przyrządzić?
Cukinię myjemy i kroimy w krążki, następnie polewamy nie wielką ilością oliwy z oliwy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i papryką. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do kilku niewielkich "paczuszek" z foli aluminiowej (wcześniej lekko podlanej oliwą, żeby cukinia nie przywarła) i wrzucamy na grilla. W czasie kiedy cukinia się robi, bierzemy jogurt naturalny i przelewamy go do miseczki, wciskamy do niego 2-3 ząbków czosnku (zależy jak kto woli), dodajemy do smaku trochę soli, pieprzu itp. Wszystko razem mieszamy i czekamy, aż cukinia będzie gotowa
Potrzebne przybory:
Deska do krojenia, miska, folia aluminiowa.
Jak podawać?
Cukinię podawać z sosem czosnkowym. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs, ale także może być podawana solo.
Uwagi:
Czasami do cukinii dodaję jeszcze pokrojone w krążki ziemniaki.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Elance |