Grillowane warzywa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 marchew młoda, 1 cukinia, 10 małych młodych ziemniaków lub kilka dużych, 4 młode cebulki, 1 świeża papryka, sól, pieprz, odrobina oliwy z oliwek, nieco przyprawy klasycznej do grilla (np. Kamisu), masło 1/4 kostki, 3 ząbki czosnku, folia aluminiowa lub tacki aluminiowe do grilla.

Jak przyrządzić?

Warzywa myjemy, marchwi i ziemniaków nie obieramy, tylko szorujemy szczotką do warzyw pod bieżącą wodą. Cukinię obieramy i kroimy w grube słupki (tak jak dekoracyjnie podaje się na przystawki świeżego ogórka). Tak samo kroimy marchew, paprykę po usunięciu nasion w szerokie podłużne pasy, cebulę w ćwiarki. Układamy na tacce aluminiowej do grilla (tacka ogranicza mocno ciepło, radzę powiększyć nożem dziurki). Jeśli ktoś ma specjalny ruszt do opiekania warzyw - czyli drobną siatkę - to polecam, jeżeli nie, to rozwijamy tyle folii, ile trzeba - podwójną długość, składamy na pół, zawijamy do gory brzegi, tworzy się taka rynienka (lepiej zrobić dwie partie niż jedną za długą).Układamy ziemniaki (aby się upiekły i zrumieniły w tym samym czasie co reszta warzyw, obgotowuję je w mundurkach lub gotuję do prawie miękkich w lekko osolonej wodzie). Ziemniaki układamy bezpośrednio na ruszcie, resztę warzyw na aluminiowej folii, lekko solimy i pieprzymy, posypujemy przyprawą do grilla lub ziołami (np. bazylią), skrapiamy oliwą i tacki lądują na grillu. W tym czasie obieramy czosnek, wyciskamy do miseczki, dodajemy masło i łączymy. Warzywa staram się przynajmniej raz obrócić na drugą stronę, jeśli się nie uda lub się nie chce, to się nic nie stanie. Kiedy się zgrillują odpowiednio, u mnie po 30-40 minutach (ale ziemniaki wcześniej obgotowane), czyli będą miękkie, wykładam na talerz. Masło czosnkowe służy do wykładania na ziemniaki, podwyższa walory smakowe tego popularnego warzywa.

Potrzebne przybory:

tacka aluminiowa lub folia aluminiowa

Jak podawać?

Na gorąco z masłem czosnkowych. U mnie jedzą jako gorące przekąski lub jako dodatek do szaszłyków, karkówki itp.

Uwagi:

Można dołączyć bakłażana obranego i pokrojonego w grubsze plastry i przygotowanego klasycznie jak poprzednie warzywa albo na obgrillowane nieco plastry bakłażana położyć plaster pomidora, posypać bazylią, poczekać, aż odpoaruje pomidor, i położyć plasterek żółtego sera.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt15 zł
Autorptysiek2

Grillowane warzywa: Podobne przepisy

Grillowane warzywa: wypróbuj również

Warzywa z grilla

... grilla, są pieczone na nim warzywa. W jaki sposób je przygotować? Które z nich sprawdzają się na ruszcie najlepiej? Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by poznać odpowiedzi na te i inne pytania. ... ta przyrządzana na bazie ...

dawno temu

Na grillowanie czas!

... Choć pogoda ostatnio do najlepszych nie należy to warto pozostać w tej sferze optymistą i zawczasu zaopatrzyć się w niezbędny asortyment do grillowania, by w słoneczne dni (które miejmy nadzieję ... niż kiełbasa zwyczajna, kaszanka, czy bekon ...

dawno temu

Grillujemy z przyjaciółmi. 5 przydatnych rzeczy do grillowania

... Sezon grillowania w pełni. Słoneczna pogoda wręcz zachęca do spacerów, spotkań ze znajomymi w parku, nad wodą czy właśnie przy grillu. Ponieważ uwielbiamy taki sposób spędzania czasu ... , a do tego stęskniliśmy się za smakiem grillowanej ...

dawno temu

Grillowanie z klasą – luksusowe naczynia jednorazowe

... Wprawdzie maj nie zachwyca pogodą, ale już niedługo będzie można rozpocząć sezon na grillowanie. A do grillowania konieczne są odpowiednia zastawa – w końcu nie ma nic gorszego niż konieczność mycia ...

dawno temu

Grillujemy mięsne kuleczki

... Tak mnie jakoś od wczoraj chęć na grillowanie wzięła. A że jeszcze są wakacje i można sobie na to pozwolić, również i Was zapraszam do zorganizowania sobie jakiegoś przyjęcia czy luźnego spotkania ... ze znajomymi przy kiełbasce lub mięsnych ...

dawno temu

Pokochaj zielone warzywa

...   Niektóre z warzyw mogą nas odrzucać – wyglądem, zapachem lub smakiem. Do takich warzyw zaliczają się między innymi brokuły, brukselka, groszek nieraz nawet kalafior. Warto jednak je polubić i często jeść, bo dostarczają organizmowi dużo ...

dawno temu

Letnie grillowanie

... piecze się na ruszcie aż do momentu, kiedy warzywa zmiękną i ładnie się zarumienią, a ich skórka stanie się lekko pomarszczona. W wersji z mięsem można dodać kawałki piersi z indyka, które są zdecydowanie ... wzdłuż na pół i wydrążyć z nich ...

dawno temu

Wielkie grillowane 2010 – akcja dla bloggerów i nie tylko

... wszystko: mięsa, warzywa, owoce i lub dowolnie je zestawiać w formie np. szaszłyków. Więcej informacji na stronie: www.pozytywnakuchnia.pl/wielkie-grillowanie-2010 Słowem: na wiosnę kuchnię przenosimy na ogródek! Weźmiecie udział? ... . Wielkie ...

dawno temu

Zielone warzywa ważne podczas diety

...   Dla niektórych sama myśl o jedzeniu takich zielonych warzyw jak np. brokuł, brukselki, groszku, czy kalafiora budzi obrzydzenie. Jednak warto wiedzieć, że dostarczają one organizmowi dużo witamin, są zdrowe i świetnie uzupełniają dietę. Więc ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dlaczego warto rozpocząć wiosenne grillowanie?

... produkty. Jeżeli chcesz grillować warzywa, staraj się kupić dojrzałe i jędrne. Im więcej naturalnego cukru będą miały, tym lepsze będą w smaku. Do marynowania mięs nie stosuj gotowych mieszanek ... . Z naturalnych produktów można przyrządzić ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Warzywa dla dzieci

... kolejności otrzymują owoce i wybrane warzywa, które są bogatym źródłem witamin i wartościowych składników mineralnych. Istotne jest zatem, by już od najmłodszych lat zachęcać dziecko do spożywania warzyw, by mogły one towarzyszyć dzieciom w ich ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe sięgamy dosyć rzadko, a to błąd. Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe? ... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe ...

dawno temu

Pieczone warzywa

... jak największej ilości warzyw. Ich jedzenie wcale nie musi być nudne i ograniczać się do tego, że gotujemy je z dodatkiem soli albo ewentualnie spożywamy surowe. Zobacz, w jaki sposób można jeść warzywa, jakie mogą wyniknąć z tego korzyści, a ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... Każdy, kto choć trochę interesował się zdrowym odżywianiem i starał się zbilansować swoją dietę, spotkał się z nakazem jedzenia dużej ilości warzyw. Jedzenie tych roślin nie zawsze kojarzy ... się nam jednak z przyjemnością. Samo wspomnienie dań ...

dawno temu

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw

... Dzieci nie znoszą warzyw i zawsze zostawiają je na talerzu. Argument, że warzywa są zdrowe i wydłużają życie, to marna karta przetargowa dla np. czterolatka. Wyrabianie nawyku jedzenia warzyw ... to szczególnie karkołomne zadanie dla rodziców. ...

dawno temu

Jak wprowadzić więcej warzyw do diety?

... i organizm. Jednak czy na co dzień też dbamy o zdrowie? Co powinnyśmy zrobić w tym kierunku? Co znaczy zdrowe odżywianie? Co powinny zawierać zdrowe posiłki? Odpowiedź brzmi: warzywa! ... . Żeby urozmaicić nieco formę podawanych warzyw, pokrój ...

dawno temu

Kaczka z warzywami

... Kaczka z warzywami to danie, które przygotujesz dosyć sprawnie. Jest doskonałe dla osób, które przepadają za mięsem. Kaczkę musisz wprawdzie usmażyć, ale warzywa możesz przygotować bardzo zdrowo na przykład w parowarze, dzięki czemu potrawa ...

dawno temu

Warzywa pod beszamelem - smaczne i zdrowe

... Zimą musisz dbać o dostarczanie ciału jak największej ilości witamin. Wprawdzie dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, ale mrożonych mamy pod dostatkiem. Jeśli zastanawiasz się co można z nimi ... zrobić, to wypróbuj przepis na warzywa pod ...

dawno temu

Powiązane Tematy