Często są groźne dla zdrowia. Grillowane potrawy pełne toksycznych substancji

Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna.

Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna. Błędy, jakie popełniamy podczas przyrządzania potraw na ruszcie, mogą poważnie szkodzić zdrowiu. O tym, jak robić to zdrowo, opowiedziała nam dietetyk Anna Jelonek.

Oto kilka podstawowych zasad, które pozwolą uniknąć niepożądanych skutków grillowania. Dietetycy zalecają, aby odpowiednio wcześnie marynować mięso, robić to używając wyłącznie suszonych ziół i unikać gotowych mieszanek. Ważny jest również rodzaj mięsa, które wybieramy. Niewskazane są kiełbasy i mięsa z dużą ilością tłuszczu, m.in karkówka. Tłuszcz, który dostaje się do rozżarzonego węgla powoduje powstawanie toksycznych i rakotwórczych gazów. Najlepiej więc wybierać chude mięsa i ryby, np. filety z kurczaka, indyka, lub wołowinę. 

Równie niebezpieczne jest opiekanie na grillu… ziemniaków.

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Jakub od pięciu lat systematycznie poprawia urodę... Rewolucyjna metoda odchudzania. Potrzebujesz jedynie… ścierek kuchennych Jedz truskawki. Wzmacniają odporność, chronią od wolnych rodników Wstydliwy nowotwór. Dotyka aż 10 TYSIĘCY mężczyzn rocznie Dlaczego Polacy nie decydują się na RODZICIELSTWO? Większość chce trójki dzieci Kontrowersyjna metoda leczenia dotarła do Polski. Tak robili to Majowie! Rosjanie nabijają się z AMERYKAŃSKIEJ GWIAZDKI. Przesadzili? Jak zadbać o stopy latem? Te błędy pięlęgnacyjne niszczą je najbardziej Mobbing w pracy to wciąż tabu. Niektórzy nawet nie wiedzą, że są jego ofiarami Chorują głównie KOBIETY. To nie wina odporności psychicznej, tylko HORMONÓW EWA CHODAKOWSKA radzi, jak szybko schudnąć na wiosnę. "Zdążysz!" Rewolucja w leczeniu. WADY GENETYCZNE można wykryć już u zarodka