Często są groźne dla zdrowia. Grillowane potrawy pełne toksycznych substancji

Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna.

Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna. Błędy, jakie popełniamy podczas przyrządzania potraw na ruszcie, mogą poważnie szkodzić zdrowiu. O tym, jak robić to zdrowo, opowiedziała nam dietetyk Anna Jelonek.

Oto kilka podstawowych zasad, które pozwolą uniknąć niepożądanych skutków grillowania. Dietetycy zalecają, aby odpowiednio wcześnie marynować mięso, robić to używając wyłącznie suszonych ziół i unikać gotowych mieszanek. Ważny jest również rodzaj mięsa, które wybieramy. Niewskazane są kiełbasy i mięsa z dużą ilością tłuszczu, m.in karkówka. Tłuszcz, który dostaje się do rozżarzonego węgla powoduje powstawanie toksycznych i rakotwórczych gazów. Najlepiej więc wybierać chude mięsa i ryby, np. filety z kurczaka, indyka, lub wołowinę. 

Równie niebezpieczne jest opiekanie na grillu… ziemniaków.

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Polacy mają dość rodzinnych wakacji. Czym kuszą oferty dla singli? Bezsenność przyczyną otyłości? Badania to potwierdzają Sekrety DOMOWEGO ROSOŁU. Tylko dzięki nim uzyskasz najlepszy smak PORÓD będzie łatwiejszy, a seks przyjemniejszy. Wystarczą 3 kwadranse w tygodniu Kiedy można stwierdzić NIEWAŻNOŚĆ MAŁŻEŃSTWA? Latem nakładasz krem z filtrem. A co z WITAMINĄ D? „Light” nie znaczy zdrowy. Mniej cukru czy tłuszczu to więcej chemii „Najbardziej zmysłowo pachnie kobieta, która nie myje się codziennie”. Jak odbieramy zapachy? Pierwszy taki poród w historii. Matka prosi o ANONIMOWOŚĆ Strona internetowa pokaże, jak BĘDZIESZ WYGLĄDAŁ ZA 20 LAT! Sexy bielizna dla katoliczek? "Trzeba podobać się duchowo i po ludzku" Polskie Towarzystwo Kardiologiczne promuje się rapem!