Często są groźne dla zdrowia. Grillowane potrawy pełne toksycznych substancji
Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna.
Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna. Błędy, jakie popełniamy podczas przyrządzania potraw na ruszcie, mogą poważnie szkodzić zdrowiu. O tym, jak robić to zdrowo, opowiedziała nam dietetyk Anna Jelonek.
Oto kilka podstawowych zasad, które pozwolą uniknąć niepożądanych skutków grillowania. Dietetycy zalecają, aby odpowiednio wcześnie marynować mięso, robić to używając wyłącznie suszonych ziół i unikać gotowych mieszanek. Ważny jest również rodzaj mięsa, które wybieramy. Niewskazane są kiełbasy i mięsa z dużą ilością tłuszczu, m.in karkówka. Tłuszcz, który dostaje się do rozżarzonego węgla powoduje powstawanie toksycznych i rakotwórczych gazów. Najlepiej więc wybierać chude mięsa i ryby, np. filety z kurczaka, indyka, lub wołowinę.
Równie niebezpieczne jest opiekanie na grillu… ziemniaków.
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze