Często są groźne dla zdrowia. Grillowane potrawy pełne toksycznych substancji

Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna.

Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna. Błędy, jakie popełniamy podczas przyrządzania potraw na ruszcie, mogą poważnie szkodzić zdrowiu. O tym, jak robić to zdrowo, opowiedziała nam dietetyk Anna Jelonek.

Oto kilka podstawowych zasad, które pozwolą uniknąć niepożądanych skutków grillowania. Dietetycy zalecają, aby odpowiednio wcześnie marynować mięso, robić to używając wyłącznie suszonych ziół i unikać gotowych mieszanek. Ważny jest również rodzaj mięsa, które wybieramy. Niewskazane są kiełbasy i mięsa z dużą ilością tłuszczu, m.in karkówka. Tłuszcz, który dostaje się do rozżarzonego węgla powoduje powstawanie toksycznych i rakotwórczych gazów. Najlepiej więc wybierać chude mięsa i ryby, np. filety z kurczaka, indyka, lub wołowinę. 

Równie niebezpieczne jest opiekanie na grillu… ziemniaków.

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Częsty błąd chorych na raka może zmniejszać skuteczność terapii Uważaj na PASOŻYTY. Twoje dziecko może być nosicielem Aż 90 proc. Polaków cierpi na niedobory witaminy D Polska supermodelka robi karierę aktorską. MAŁGOSIA BELA zagra jedną z głównych ról! Artystka maluje WAGINĄ! Na środku ulicy! Najlepsze sposoby na WORKI I CIENIE POD OCZAMI Czego nie wiesz na temat... BIELIZNY? PRAWIE POŁOWA CIĘŻARNYCH z niedoborem ważnego pierwiastka. To niebezpieczne dla dziecka Zarabiają na spełnianiu fantazji z "50 Twarzy Greya" Zarabiają nawet 40 tysięcy miesięcznie! Tak pracują POLSCY MĘŻCZYŹNI na telefon Największa tajemnica chrzecijaństwa. Jaka jest prawda? 21-letnia modelka z Radomia podbija Indie