Zapiekany kalafior

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 kalafiory,
- 10 dkg żółtego sera,
- 5 łyżek mleka,
- 2 łyżki masła,
- sól, biały pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalafiora umytego, podzielonego na kawałki podgotować kilka minut w osolonym wrzątku, odcedzić, ułożyć w żaroodpornym naczyniu (kalafior niech będzie lekko twardawy) wysmarowanym masłem. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z mlekiem, przyprawić (jak kto lubi), polać kalafiory. Danie posypać po wierzchu wiórkami masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160* i piec, aż ser całkowicie się rozpuści. I gotowe!:-)

Potrzebne przybory:

Tarka, żaroodporne naczynie z przykrywką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje5 porcji
AutorAga

Zapiekany kalafior: Podobne przepisy

Zapiekany kalafior: wypróbuj również

Powiązane Tematy