Składniki:
- 2 kalafiory,
- 10 dkg żółtego sera,
- 5 łyżek mleka,
- 2 łyżki masła,
- sól, biały pieprz.
Jak przyrządzić?
Kalafiora umytego, podzielonego na kawałki podgotować kilka minut w osolonym wrzątku, odcedzić, ułożyć w żaroodpornym naczyniu (kalafior niech będzie lekko twardawy) wysmarowanym masłem. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z mlekiem, przyprawić (jak kto lubi), polać kalafiory. Danie posypać po wierzchu wiórkami masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160* i piec, aż ser całkowicie się rozpuści. I gotowe!:-)
Potrzebne przybory:
Tarka, żaroodporne naczynie z przykrywką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 porcji |
Autor | Aga |