Bigos wegetariański - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- jedna główka kapusty (pekińskiej lub zwyklej),
- 1 marchewka,
- pęczek pietruszki,
- kostka bulionowa,
- szklanka wody,
- koncentrat pomidorowy,
- olej,
- cebula,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Olej wlać do rondelka, po rozgrzaniu dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać posiekaną kapustę, dolać wody i dusić do zmięknięcia. Gdy kapusta będzie już miękka dorzucić kostkę, ztartą marchewkę, dalej dusić. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i dusić przez kilka minut, ale nie długo.

Potrzebne przybory:

Garnek do duszenia, najlepiej teflonowy, przykrywka, łyżka do mieszania.

Jak podawać?

Bardzo dobrt jest z makaronem głównie świderkami lub muszelkami, można podawać jako przystawkę do kotletów schabowych lub drobiowych. Jako samą potrawę nie polecam.

Uwagi:

Jeżeli potrawa będzie zasłodka można dolać odrobinę maggi.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-5 porcje
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt10 zł
Autorakurat

Bigos wegetariański: Podobne przepisy

Bigos wegetariański: wypróbuj również

Powiązane Tematy