Składniki:
- jedna główka kapusty (pekińskiej lub zwyklej),
- 1 marchewka,
- pęczek pietruszki,
- kostka bulionowa,
- szklanka wody,
- koncentrat pomidorowy,
- olej,
- cebula,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Olej wlać do rondelka, po rozgrzaniu dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać posiekaną kapustę, dolać wody i dusić do zmięknięcia. Gdy kapusta będzie już miękka dorzucić kostkę, ztartą marchewkę, dalej dusić. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i dusić przez kilka minut, ale nie długo.
Potrzebne przybory:
Garnek do duszenia, najlepiej teflonowy, przykrywka, łyżka do mieszania.
Jak podawać?
Bardzo dobrt jest z makaronem głównie świderkami lub muszelkami, można podawać jako przystawkę do kotletów schabowych lub drobiowych. Jako samą potrawę nie polecam.
Uwagi:
Jeżeli potrawa będzie zasłodka można dolać odrobinę maggi.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-5 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | akurat |