Dieta wegetariańska - dieta przyszłości?
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuDieta wegetariańska budzi kontrowersje. Ma wielu zwolenników, ale nie brakuje także przeciwników, którzy zarzucają jej ryzyko niedowitaminizowania oraz występowanie niedoborów odżywczych wiążących się z poważnymi w skutkach konsekwencjami. Tymczasem zdaniem innych jest to najzdrowszy sposób odżywiania. Kto ma rację i czy warto zrezygnować ze smacznej wędlinki i sycącego kotleta?
Dieta wegetariańska budzi kontrowersje. Ma wielu zwolenników, alenie brakuje także przeciwników, którzy zarzucają jej ryzykoniedowitaminizowania oraz występowanie niedoborów odżywczychwiążących się z poważnymi w skutkach konsekwencjami. Tymczasem zdanieminnych jest to najzdrowszy sposób odżywiania. Kto ma rację i czy wartozrezygnować ze smacznej wędlinki i sycącego kotleta?
Dla organizmu człowieka bardzo ważne jest, aby witaminy i mikroelementyzawarte w spożywanych pokarmach pokrywały dzienne zapotrzebowanie nawszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Dotyczy to oczywiścieskładników najlepszej jakości. Niestety, nasz brak wiedzy izainteresowania powoduje, że często nie wiemy, co jemy, gdyż nie czytamyetykiet znajdujących się na opakowaniu produktu. Żyjemy w czasachżywności przetworzonej, genetycznie modyfikowanej, ulepszanej nieustannieglutaminianem sodu i innymi substancjami chemicznymi. W tym wypadkuwegetarianizm z pewnością jest najzdrowszy nie tylko ze względu narezygnację ze spożywania mięsa, ale i zmianę stylu życia orazwiększą świadomość żywieniową.
— Prawidłowo prowadzona dieta wegetariańska jest najzdrowsza. Wpokarmach zwierzęcych nie istnieją praktycznie żadne składnikiodżywcze, które nie występowałyby w lepszej formie w produktachroślinnych. Wegetariański sposób odżywiania dostarczapełnowartościowego białka, węglowodanów, najlepszych tłuszczów, bonienasyconych i wolnych od cholesterolu. Zawiera także obfitość witamin,minerałów, błonnik pokarmowy oraz niezliczone związki fitochemiczne oprzeróżnym dobroczynnym działaniu na organizm. Dobrze zaplanowana dietawegetariańska nie tylko spełnia zapotrzebowania żywieniowe, alerównież zapewnia korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu wieluchorób. Istnieje obecnie dużo dowodów na to, że nieprzetwarzana dietaroślinna chroni serce, kości, nerki i mózg. A do tego dużadostępność różnorodnych produktów roślinnych czyni ją ciekawą,kolorową, smaczną i prostą w stosowaniu. I trudno się dziwić, żesięga po nią coraz więcej osób świadomych wszelkich korzyści, jakieprzynosi. - mówi lek. med. Grażyna Kuczek, konsultant markiPrimavika, specjalizującej się w produktach kuchni wegetariańskiej. Zgadzacie się z tym stwierdzeniem?
Aby kuchnia wegetariańska dostarczała organizmowi najpotrzebniejszychskładników, a przy tym nie była monotonna, warto nauczyć sięurozmaicania dań wegetariańskich, które niczym nie ustępujątradycyjnym potrawom. W trosce o żywieniowe potrzeby klienta współczesny rynek zaskakuje coraz większą gamą jarskich produktów, poktóre najczęściej sięgają osoby zapracowane, nie mające czasu nakulinarną inwencję twórczą.
Poza soją, która dotychczas stanowiła główny składnik produktówbezmięsnych, dużą popularnością cieszy się także ciecierzyca, zwanatakże cieciorką. Zawiera ona białka o korzystnym składzieaminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Wykorzystywana jest m.in. jako składnik pasztetów.
Rezygnacja z mięsa nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych kotletówczy pasztetów, gdyż obecnie można znaleźć wiele odpowiedników, któregodnie je zastępują, a są zdrowsze.
Źródło: informacja prasowa Kamila Nowakowska
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze