Wegetariańskie dania z grilla
ALICJA • dawno temuSezon grillowy w pełni. Na imprezach w ogródku królują ociekające tłuszczem kiełbaski i hamburgery. Dla mięsożerców to prawdziwa uczta, co nie oznacza, że wegetarianie mają zadowolić się grillowanym ziemniakiem. Potrawy wegetariańskie z grilla są równie smaczne jak te, w których dominuje mięso. Zostaw hamburgery w lodówce i przygotuj domowe rarytasy z warzywami i owocami w roli głównej. Oto kilka pomysłów na dania wegetariańskiez grilla:
Pomysły na dania wegetariańskie z grilla
Tofu z grilla
Tofu, częsty dodatek diety wegetariańskiej, to świetny wybór. Miłośnicy mięsa nawet nie poznają, że spożywają produkt sojowy. Smak grillowanego tofu niewiele się różni od smaku prawdziwego mięsa. Jak to możliwe? Otóż wystarczy na dzień przed barbecue zalać kawałki tofu marynatą do mięsa. Grillowane tofu nadaje się do burgerów, a pokrojone w paseczki na wegetariańskie kebaby.
Przepis na marynatę (do wszystkich rodzajów mięs):
Składniki: 1,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina, 3–4 łyżki oleju, posiekana cebula, ½ łyżeczki suszonego tymianku, roztarty listek laurowy, 8 ziarenek kolendry, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 starte ząbki czosnku, 3 ziarenka pieprzu, ½ łyżeczki soli.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i zalać przygotowana marynatą kawałki tofu lub kotlety sojowe.
Szaszłyki z grilla
Jak przygotować szaszłyk? Nic prostszego. Nakłuj na szpikulec kawałki ulubionych warzyw. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby posypać warzywa przyprawą do grilla. Jeszcze tylko muśnij warzywa oliwą z oliwek i już możesz kłaść szaszłyki na grillu. A może masz ochotę na wersję na słodko? Zamiast warzyw użyj kawałków owoców. Grillowane banany polane sosem czekoladowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Veggie burgery
Praktycznie w każdym markecie możesz nabyć gotowe burgery. Zamiast mięsnych, wybierz veggie burgery. Wystarczy wrzucić je na ruszt i czekać, aż złapią pożądany kolor. Włóż gotowego kotleta do bułeczki z sezamem, okraś plasterkami pomidorów, kiszonych ogórków, posiekaną kapustą pekińską i posyp kukurydzą konserwową. Jeszcze tylko sos czosnkowy lub pomidorowy i danie gotowe!
Ryba z grilla i grillowane dodatki
Ryba
Wybierz się do sklepu rybnego po świeżego pstrąga, dorsza lub dzwonki łososia. Pamiętaj, by oczyścić rybę z łusek. Umytą rybę natrzyj tymiankiem i połóż na folii do pieczenia. Skrop rybę sokiem z cytryny i połóż na wierzchu plasterki cytryny. Zawiń folię i upiecz rybę na grillu. Dlaczego warto jeść ryby? Tłuszcz rybi zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminę D, co wpływa na wzmacnienie kości i odporność. Warto wiedzieć, że najwięcej tranu znajdziemy w dorszu.
Dodatki
Bakłażan wydziela silny mięsny aromat, dzięki czemu znakomicie nadaje się na grilla. Tak upieczone plasterki wykorzystaj do sałatek i na kanapki.
Mięsiste grzyby Portobello są idealne do burgerów i pizzy z grilla. Wyglądem przypominają duże pieczarki. Można je dostać w restauracjach jako przystawki lub dodatek do dań obiadowych. Poszukaj ich w hipermarkecie. Zanim wrzucisz grzyby na ruszt, pozostaw je na noc w marynacie, przyrządzonej z octu balsamicznego i czosnku.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze