Potrawy wegetariańskie z cukinią w tle
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuCzy wiecie, że cukinia jest odmianą dyni? Nie wiedzieliście? To już wiecie. Tę wspaniałą roślinę o pięknych kwiatach zna chyba każdy. Choćby i pod nazwą 'kabaczek'. Znana jest ze swego wybornego, charakterystycznego smaku i zdrowotnych właściwości (odkwasza organizm, ponadto nie zatrzymuje w sobie metali ciężkich). Jest również bardzo uniwersalna w kuchni – jadamy ją na surowo, smażoną, duszoną, pieczoną, czy gotowaną.
Dziś zaprezentujemy Wam trzy przepisy na pyszne dania wegetariańskie z cukinią.
Czorba wegetariańska
- 300g półtłustego sera białego,
- 200g bobu,
- 200g ziemniaków,
- 50g koncentratu pomidorowego,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 2 cukinie,
- świeża kolendra,
- ostra papryka, cynamon,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy i podsmażamy w dość dużym rondlu na oliwie, na złoty kolor. Następnie posypujemy ją łyżeczką papryki i łyżeczką cynamonu i smażymy jeszcze pół minuty. Całość zalewamy dwoma szklankami zimnej wody, dodajemy ziemniaki, marchewkę, cukinię (pokrojoną wraz ze skórką na półplasterki) i bób. Gotujemy 25 – 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojony w kostkę biały ser, dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Czorbę podajemy posypaną świeżo zsiekaną kolendrą.
Gulasz wegetariański
- 250g pieczarek,
- 200g kiełków fasoli,
- 3 nieduże papryki (czerwona, zielona i żółta),
- 2 marchewki,
- 2 cukinie,
- pęczek szalotki,
- jasny sos sojowy,
- miód,
- sok z cytryny,
- olej sezamowy,
- sól, pieprz
Szalotki kroimy na plasterki i delikatnie podsmażamy na oleju, w rondelku. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę marchewki, oraz oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w paseczki papryki. Całość smażymy około 2 – 3 minuty, często mieszając. Po tym czasie dodajemy umyte i pokrojone na ćwiartki pieczarki i pokrojone na półplasterki cukinie. Smażymy jeszcze 3 minuty. Następnie wlewamy do warzyw po łyżce sosu sojowego, miodu i soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kiełki fasoli. Całość trzymamy na ogniu jeszcze jakieś 5 minut.
I na koniec moje ulubione danie z cukinią. Potrawy wegetariańskie — przepisy są łatwe, szybkie i pyszne.
Penne z cukinią i brokułami
- 300g makaronu pełnoziarnistego penne,
- 200ml śmietanki 30%,
- 50ml białego, wytrawnego wina,
- 1 cukinia,
- ½ brokuła,
- natka pietruszki,
- parmezan,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu (al-dente). Cukinię kroimy na plasterki, te z kolei na ćwiartki. Z brokuła obieramy różyczki i przekrawamy je na pół. Warzywa podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Następnie zalewamy je winem i smażymy, aż cały alkohol wyparuje. Wtedy zalewamy je śmietanką, doprawiamy sola i pieprzem i odparowujemy, aż śmietanka zgęstnieje. Gdy otrzymamy pożądaną konsystencję sosu, dodajemy na patelnię makaron i całość bardzo dokładnie mieszamy. Podajemy posypane świeżo zsiekaną natka pietruszki i startym parmezanem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze