Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 0,5 kubeczka słodkiej śmietany kremówki,
- vegeta.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy i kroimy na cztery części jeśli są większe to na ósemki, tak żeby kawałki ziemniaków były większe niż do kartoflanki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy pokrojonąw pół-krążki cebulę i vegetujemy. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki po części się rozpadną, a woda odparuje w 50 %. Jesli sytuacja tego wymaga należy uzupełniac niewielki poziom wody. Kiedy ziemniaki po części się rozpadną dodajemy śmietanę i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje i potrawa gotowa.
Potrzebne przybory:
Nóż i garnek.
Jak podawać?
Do drugiego dania.
Uwagi:
Takie ziemniaki podaje w niedzielę zamiast oklepanego piure.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | mycha |