Sos waniliowy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 szklanka mleka,
- 3-4 żółtka,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 dkg masła,
- aromat waniliowy lub laska waniliowa.

Jak przyrządzić?

Mleko zagotować w rondelku z kilkoma kropelkami aromatu waniliowego.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko , cały czas mieszając.Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą , postawić na ogniu i ubijać trzepaczką na parze do momentu , aż sos zgęstnieje.Do sosu dodawać po kawałku miękkie masło, cały czas dokładnie mieszając . Zdjąć z ognia . Mieszając lekko wystudzić.

Jak podawać?

Znakomicie pasuje do gruszek lekko obgotowanych w syropie , do kisielów, musu czekoladowego, a nawet do biszkoptu. Podajemy go w osobnym naczyniu, na zimno lub na gorąco.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje1 i 1/2 szklanki
AutorIwona

Sos waniliowy: Podobne przepisy

Sos waniliowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy