Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 3-4 żółtka,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 dkg masła,
- aromat waniliowy lub laska waniliowa.
Jak przyrządzić?
Mleko zagotować w rondelku z kilkoma kropelkami aromatu waniliowego.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko , cały czas mieszając.Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą , postawić na ogniu i ubijać trzepaczką na parze do momentu , aż sos zgęstnieje.Do sosu dodawać po kawałku miękkie masło, cały czas dokładnie mieszając . Zdjąć z ognia . Mieszając lekko wystudzić.
Jak podawać?
Znakomicie pasuje do gruszek lekko obgotowanych w syropie , do kisielów, musu czekoladowego, a nawet do biszkoptu. Podajemy go w osobnym naczyniu, na zimno lub na gorąco.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 i 1/2 szklanki |
Autor | Iwona |