Składniki:
- pół małej cebuli,
- 3 średnie ząbki czosnku (jak ktoś lubi to może dać więcej),
- słoiczek koncentratu pomidorowego może być domowej roboty,
- trochę mąki krupczatki,
- trochę wody,
- zioła: bazylia, oregano, tymianek,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Kroimy dość drobno cebulę. Wrzucamy ją do garnuszka z olejem i smażymy. Gdy się zeszkli dodajemy przetarty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze przez ok. minutę po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Do słoiczka dodajemy wody i mieszamy, a potem wlewamy zawartość do sosu. Doprowadzamy sos do wrzenia. Do słoiczka wsypujemy trochę mąki i wlewamy trochę wody. Wstrząśnijcie zakręconym słoiczkiem, a następnie dodajcie trochę sosu, mieszamy, jescze trochę sosu i mieszamy i dodajemy do sosu. Potem trzeba spróbować czy nie za mało mąki. Jeśli za mało to powtórzcie czynności z mąką i wodą. Potem ju ż tylko zioła i podduści e trochę aby zioła oddału swój zapach. Smacznego!
Uwagi:
POZDRAWIAM JULKĘ , KTÓRA ZAPEWNE ZNÓW SIĘ BĘDZIE CZEPIAĆ TEGO PRZEPISU. NIECH TYLKO GO ZNAJDZIE.Jeżeli ktoś nie jest zwolennikiem zdrowej żywności, może tak jak ja dodać trochę Vegety.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Emka |