Marynata jamajska do kurczaka i ryby z grilla

Przepis kulinarny

Składniki:

- piersi z kury lub ryba: dorsz, makrela,
- 2 cebule,
- 2 papryczki chilli,
- tymianek,
- 1 łyżka chilli ostra,
- 1 łyżka pieprz ziarnisty,
- gałka muszkatołowa starta,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli,
- 2 oleju słonecznikowego,
- wszystko miksujemy najlepiej w malakserze,
- 6 ząbków czosnku (do natarcia),
- 1 limonka.

Jak przyrządzić?

Piersi kurczaka można przekroić wzdłuż na pół. Do miski wlewamy gorącej wody i wyciskamy sok z limonki, wkładamy do tego piersi na ok. 5 minut. Służy to do tego,aby pierś była twardsza na zewnątrz,natomiast w środku zachowała soczystość. Kroimy czosnek drobniutko lub przeciskamy przez praskę. Nacieramy nim kurczaka bardzo dobrze. Następnie nacieramy piersi marynatą.vJeżeli chodzi o rybę to najlepiej dorsz lub makrela filety ze skórą. Filety solimy, pieprzymy, nacieramy równiez czosnkiem, ale mniej niż piersi z kury. Nacieramy marynatą.

Jak podawać?

Na talerzu oczywiście :) Niedługo zacznie sie sezon grillowy, także na pewno wszystkim będzie smakowało. Smacznego :)

Uwagi:

Najlpiej wszystko trzymać w marynacie przez ok. 24 godz. Oczywiście kura i rybka osobno :)Jeżeli nie mamy czasu to wystarczą 2 godz.przed grillowaniem.Marynata jest bardzo ostra.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Autorsiesia

Marynata jamajska do kurczaka i ryby z grilla: Podobne przepisy

Marynata jamajska do kurczaka i ryby z grilla: wypróbuj również

Powiązane Tematy