Składniki:
- włoszczyzna,
- 2 ziemniaki,
- 1/3 kostki masła,
- łosoś, pstrąg lub inna ulubiona (może być świeża z jeziorka np okoń),
- krewetki 200 g,
- sól,
- pieprz,
- natka,
- sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
Warzywa zalać wodą, dodać oczyszczoną rybę, 3-4 cm ponad poziom warzyw, dodac masło i sól. Gotować na małym ogniu. aż warzywa będą miękkie, a rybka ugotowana. Rybkę wyłowić - obrać ze skóry i ości pokroić na kawałki, odstawić, krewetki podsmażyć na łyżce masła, osolić, skropić cytryną. Wywar z warzywami zmiksować na krem, przyprawić ew. solą, świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać, dodać krewetki i kawałki ryby.
Potrzebne przybory:
Mikser lub blender.
Jak podawać?
Podawać posypaną natką pietruszki i grzankami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Ogix |