Składniki:
- 2 litry soku z kiszonej kapusty,
- średnia główka białej kapusty (może być włoska),
- farsz - wg uznania.
Jak przyrządzić?
Kupić na ryku u "baby" 2 litry soku z kiszonej kapusty i 1 główkę niezbyt twardej kapusty białej lub włoskiej.
Z kapusty ostrożnie (nie niszcząc liści) wyciąć głąb. Włożyć do glinianego garnka lub głębszego pojemnika plastikowego i zalać sokiem z kapusty. Obciążyć, np. kamieniem, by nie wypływała. Kapusta winna być całkowicie pokryta sokiem. Nakryć - lecz nie bardzo szczelnie. Pozostawić w kuchni w temperaturze pokojowej.
Kapustę należy obracać by równomiernie się ukisiła. Trwa to około 1 - 2 tygodni.
Po ukiszeniu, obrać z liści i sporządzić gołąbki.
Uwagi:
Najlepsze gołąbki są z liści kiszonej w całości główki kapusty. Czasem można ją kupić.Ale jest na to rada.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | wymagający |
Autor | stan |