Lasagne z "oszukanym" mięsem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Przepis na 2 osoby:
- kupny makaron Lasagne (ok. 6 zł),
- puszka tuńczyka koniecznie w kawałkach w sosie własnym (nie rozdrobniony!),
- słoik sosu Łowicza "Do spagetti bolognese" (ok. 2,50 zł).
- pieczarki (ok. 20 szt.),
- szynka (ok. 15 plastrów),
- 40 dkg sera żółtego Gouda (w kostce, plastrach lub starty),
- 2 cebule.

Jak przyrządzić?

Na zimną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, podgrzewamy go po czym dodajemy łyżkę prawdziwego masła, rozpuszczamy i delikatnie rumienimy, ale nie palimy. Da nam to wspaniały delikatny smak składników, które będziemy na nim smażyć.Cebulę kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na małym ogniu do miękkości, dodajemy odsączonego wcześniej tuńczyka, zwiększamy troszkę ogień, mieszamy składniki i smażymy do lekkiego zarumienienia. Dodać do smaku sól, pieprz, paprykę, curry (jeśli ktoś lubi), czosnek.Do upieczonej cebulki i tuńczyka dodajemy sos Łowicza i dość energicznie mieszamy widelcem doprowadzając do gotowania. Gdy sosik będzie nam się gotował zmniejaszmy płomień i staramy się jak najlepiej rozdrobnić tuńczyka, tak aby powstała nam jednolita papka :) Całość dusimy ok 5 minut.Pieczarki kroimy w średniej grubości plasterki i wrzucamy na podgrzaną najlepiej teflonową patelnie bez tłuszczu. Na średnim ogniu mieszamy je delikatnie tak aby pięknie się zarumieniły, teraz możemy je troszkę posolić i przykryć tak aby puścił z nich sok, który odlewamy bądź czekamy aż sam wyparuje (jest to ważne aby pozbyc się wody z pieczarek gdyż nasza Lasagnia mogłaby cała przesiąknąć nią w czasie pieczenia).W między czasie zetrzeć żółty serek.Płaty makaronu wkładamy do wrzącej lekko osolonej wody z dodatkiem oleju, kazdy płat wkładamy osobno tak aby nie poprzyklejały sie do siebie, gotujemy na pół-twardo ok.5 minut. Po tym czasie delikatnie odcedzić najlepiej łyżką cedzakową.Wysmarować jakimkolwiek tłuszczem brytfankę w której będziemy zapiekać lasagne a na to delikatnie posypujemy niewielką ilość bułki tartej (jeśli akurat macie a jeśli nie to tłuszcz wystarczy). Robimy to po to aby nic nam sie nie przypiekło i nie przykleiło.A teraz przystępujemy do dzieła - arstwy powinny wyglądać następująco:a) podgotowane płaty makaronu lasagne (robimy to tak aby nie było między nimi żadnych prześwitów),b) sos pomidorowo cebulowo-tuńczykowy,c) ser żółty (nie żałujemy),d) szynka,e) pieczarki,f) i znowu płaty makaronu.Układamy tyle warstw na ile starczy nam składników i w zależności od tego jak wysoką mamy blaszkę (wg mnie najlepiej wychodzi lasagna szeroka na 1 plaster makaronu a dosyć wysoka ok. 4 warstowa - taka chuda a wysoka blaszka (najlepiej dość nowa i ładna bo wtedy można od razu z niej jeść bez potrzeby wykładania zapiekanki. Najlepiej zrób tak: jedna blaszka na jedną osobę ;)).Ostatnia warstwa lasagne to: sos pomidorowo cebulowo-tuńczykowy i na to serek.Aby nasz ser, który będzie na samej górze zapiekanki, nie spalił sie, ani też nie spiekł za mocno, smarujemy go całego BARDZO niewielką ilością oleju. Rozsmaruj poprostu delikatnie łyżką.Zapiekamy ok. 50 minut.

Jak podawać?

Najlepiej z czerwonym wytrawnym winem i nie gazowaną wodą.

Uwagi:

Jest to przepis zmodyfikowany na potrzeby osób które nie przepadają za mielonym mięsem tak jak ja (fujj!! ;))Musiałam coś wymyśleć bo uwielbiam lasagne ale nie z mielonym, które to niestety jest numerem jeden w 90% przepisach dotyczących tej włoskiej zapiekanki.Lasagne która wam proponuje jest naprawde pyszna, nie czuć w niej w ogóle smaku ryby - tuńczyk jest bardzo delikatny a w połączeniu z sosem i innymi składnikami nie jest wyczuwalny, doskonale się sprawdza (nawet mój chłopak nabrał się i myślał że to prawdziwe mięso ;)). Warstwa pieczarek i szyneczki sprawia iż zapiekanka nie ma jednolitego, nudnego smaku.Smacznego i powodzenia :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje2
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt20 zł
AutorMała_Mi

Lasagne z "oszukanym" mięsem: Podobne przepisy

Lasagne z "oszukanym" mięsem: wypróbuj również

Przepisy na lasagne

... się im oprzeć. Przygotowywana w piekarniku lasagne stwarza duże pole do popisu w kwestii doboru składników. Choć jej najpopularniejsze wersje to napoli i bolognese, warto na początku poznać receptę, jak przygotować lasagne z mięsa i tą dla ...

dawno temu

Lasagne z kurczakiem

... dań stanowią ciekawe urozmaicenie codziennego menu. Jeśli czujesz, że potrzebujesz zmian, a nie masz pojęcia na czym mogą one polegać, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się nie tylko, jak powinny wyglądać tradycyjne lasagne, lecz również ...

dawno temu

Na dzisiaj - Lasagne

...  Lasagne! Któż z nas jej nie lubi? Ta prosta, włoska potrawa podbiła serca ludzi na całym świecie. Bo któż by się oparł wspaniałemu, jeszcze parującemu kawałkowi tej zapiekanki makaronowej na talerzu ... ? Chyba nikt. Najpopularniejsza jest ...

dawno temu

Zobacz niezwykle prosty przepis na smakowitą lasagne!

... Na pewno nie raz miałaś okazję próbować lasagne. Potrawę składającą się z warstw miękkiego makaronu, sosu mięsnego i beszamelowego. Kawałeczek tego dania dostarcza niezwykłych doznań smakowych i jest bardzo sycący. Czy wiedziałaś, że najlepiej ...

dawno temu

Jak zrobić lasagne?

... . Czego chcieć więcej? Zamiast jednak pędzić do najbliższej restauracji polecam Wam krótka lekcję nauki przyrządzania tego dania. Przygotuj: 250 dag makaronu lasagne opakowanie mięsa mielonego sos ... żaroodpornego ułóż po kolei warstwy lasagne ...

dawno temu

Potrawy włoskie

... składzie pyszny ser parmezan, który topiąc się na nich pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku tworzy smak, któremu nie sposób się oprzeć. Do takich właśnie kulinarnych propozycji, które łączą wszystkie wymienione wyżej składniki należą ...

dawno temu

Sos do mięsa

... Jeżeli uwielbiasz mięso i szukasz sposobu na to, by było jeszcze lepsze albo nie jesteś wystarczająco przekonana do jedzenia, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, w jaki sposób zrobić ... wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... Obecnie wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa, przechodząc na dietę wegetariańską lub (w bardziej rygorystycznym wydaniu) na dietę wegańską. Czy mięso można bezkarnie wykluczyć z naszego jadłospisu ... bez doznania uszczerbku na zdrowiu? ...

dawno temu

Potrawy z mięsa mielonego

... Jego uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże. Mięso mielone w kuchni ... kuleczki i nadziewamy nimi ciasto. Takie ...

dawno temu

Mięso a dieta dziecka

... Kiedy należy wprowadzić mięso do diety dziecka? Dlaczego należy to zrobić? Jakie gatunki mięsa podawać, w jakiej postaci i ilości? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule poniżej. ... Kiedy należy wprowadzić mięso do diety dziecka? ...

dawno temu

Zdrowe mięso z obniżoną kalorycznością

... Walory zdrowotne mięsa wieprzowego od dawna są przedmiotem krańcowo różnych opinii. Jedni widzą w mięsie znakomite źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych. ... ...

dawno temu

Oszukać głód

... czynników decydujących o naszej porażce w odchudzaniu jest brak pomysłu na to, jak skutecznie oszukać nasze oko i przy okazji umysł. Jak to zrobić? ... czynników decydujących o naszej porażce w odchudzaniu jest brak pomysłu na to, jak skutecznie ...

dawno temu

Co kryje się w MIĘSIE MIELONYM? Uważaj na sztuczki producentów

... Świeże i dobrej jakości mięso mielone powinno mieć jednolity kolor. ... Wydaje ci się, że trudno przekłamać skład mięsa mielonego, a jednak producentom się to udaje. By nie dać się oszukać, warto uważnie czytać etykiety i przyglądać się ...

dawno temu

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

... ze składników zapiekanek makaronowych jest mielone mięso. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na jego temat, a także poznasz przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym. ... po przygotowaniu. Innym powodem, dla którego tak ...

dawno temu

Mięso ze smakiem, czyli aromatyczne dodatki

... Jeśli chcemy przekąsić coś na „ząb”, na restauracje nie mamy czasu, a nasz wybór finalnie pada na mięso, warto mieć w domu kilka dodatków, które sprawią, że zwyczajne jego pałaszowanie nabierze niezwykłego smaku. ... Jeśli chcemy przekąsić coś ...

dawno temu

Mięso w sosie

...   Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to umiejętne połączenie smaków. Jak to zrobić, by nie popełnić kulinarnej gafy? ... Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Dziecko nie chce jeść mięsa

... Mięso w diecie dziecka pojawia się już ok. 7. miesiąca życia i jest niezbędne do pokrycia zapotrzebowania organizmu na żelazo. A co zrobić, gdy dziecko nie je mięsa i za żadne skarby świata nie chce przełknąć nawet odrobinki? ... Mięso w diecie ...

dawno temu

Chcesz ważyć mniej – zrezygnuj z mięsa

... Regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększymy liczby spożywanych kalorii, co udowodniono naukowo. ... Regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie ...

dawno temu

Powiązane Tematy