Składniki:
22 dag płatów makaronowych na lazanie (około pół pudełka), 15 dag soczewicy (zielonej lub czerwonej), 40 dag pieczarek, 4 dag startego ostrego żółtego sera, puszka pomidorów w zalewie (40 dag), łyżka koncentratu pomidorowego (pół małej puszki), duża cebula (12 dag), 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, pół pęczka natki pietruszki, bazylia, cukier, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Soczewicę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości (20-40 minut). Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę umyć, oczyścić, drobno poszatkować i wraz z rozgniecionym czosnkiem podsmażyć na niecałej łyżce oliwy z oliwek. Dodać pieczarki, smażyć przez kilka minut, po czym przykryć i dusić 10-15 minut. Do miękkich pieczarek dodać osączoną soczewicę, rozdrobnione pomidory, koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy i dusić jeszcze 5 minut. Płaty makaronu wrzucić na wrzącą wodę i obgotować (1-2 minuty). Wyjąć bardzo ostrożnie i rozłożyć na ściereczce, tak by się nie posklejały. Żaroodporne naczynie wysmarować (pędzelkiem) pozostałą oliwą i ułożyć w nim warstwami płaty makaronu i soczewicę z pieczarkami. Górną warstwę lazanii (makaron) posypać żółtym serem. Piec pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 30-40 minut.
Jak podawać?
Najlepszy dodatek: czerwone półwytrawne wino - frape (zimne).
Uwagi:
1 porcja zawiera: 22 g białka, 8,4 g tłuszczu, 7 g błonnika, 75 mg cholesterolu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Martoosia |